lördag 10 november 2012

"Ny konsol nästa år"

Activisions chef Bobby Kotick kommenterade nyligen företagets positiva resultat (de tjänar pengar utav bara helsike) och tillade enligt Sixth Axis följande:

"We can’t really talk too much about next generation console plans, [...] but I think it’s safe to say you have a Wii U coming out and there will be another new console coming and we expect that they’ll be very successful."

Detta gick förstås inte någon förbi. I ovanstående citat nämns inte att det är 2013 som avses, men det framgår av sammanhanget. "En ny konsol", alltså. Inte två. Innebär det att antingen Sony eller Microsoft kommer att vänta till 2014?

Ryktena om nästa generations konsoler har varit många. Men Activision är giganter på arenan. De ligger bakom succéer som Call of Duty och är förmodligen världens viktigaste tredjepartsutvecklare just nu, möjligen i konkurrens med EA. De borde veta.

Det mesta tyder på att det är en ny Xbox som kommer nästa år. Microsoft har nyss släppt Halo 4 och har inte mycket inplanerat till Xbox 360. Grand Theft Auto V blir förmodligen konsolens sista stora release. Till PlayStation 3 återstår ett flertal stora releaser under 2013, vilket skulle kunna tyda på att Sony väntar till 2014 med att rulla ut PlayStation 4.

Å andra sidan vore det märkligt, nu när vi kan summera resultatet av denna generation, att Sony skulle vilja upprepa misstaget att lansera sin konsol sist av alla. Vissa tror inte det. Microsoft fick stryk av Nintendo, vilket de uppenbarligen inte alls hade räknat med, men tack vare att Xbox 360 släpptes redan 2005 lyckades de etablera en kundbas och sedan hålla avståndet till Sony hela vägen.  Varför skulle Sony vilja göra om samma tabbe?

Xbox 360 gjorde ett rekordår 2011 men försäljningen har tvärbromsat under 2012 och Microsoft kan knappats räkna med att den plötsligt ska ta fart igen under 2013. Allt annat än en lansering av nästa generations hårdvara någon gång under nästa år vore ett stort misstag.

Xbox 360 fyller sju år om någon vecka. Det är en mycket lång tid för en spelkonsol, även om Halo 4 visar att även gammal hårdvara kan pressas till små underverk. Min uppfattning är att både Sony och Microsoft skulle förlora på att vänta till 2014. De måste få ut ny hårdvara redan under nästa år. Att de har valt att ge Nintendo ett så pass stort försprång är illa nog.