torsdag 20 december 2012

Huaweis toppmodell

För bara tio år sedan köpte vi främst telefoner för att kunna ringa och skicka meddelanden med dem. Det fanns inte så många modeller att välja bland och ännu färre märken. I dag har marknaden fullkomligt exploderat.

Samsung, Sony, HTC, Apple, Nokia, LG, Motorola, Google, Huawei, ZTE... Urvalet av mobiltelefontillverkare är stort. Och alla satsar på nya smarttelefoner.

Det är roligt att branschen har mognat och blivit så stor. En telefon är i dag något helt annat än den historiskt sett har varit. Det är lika mycket spelkonsol och underhållningsmaskin som arbetsdator och kommunikationsverktyg. Allt i ett.

Huawei, som hittills tillverkat budgetmodeller, har visat upp en telefon som ska konkurrera med marknadens toppsegment. Den heter Ascend D1 Quad XL, men vi kan kalla den för Kalle.

Kalle har en fyrkärning processor på 1,4 GHz, 1 GB ramminne och 8GB lagringsutrymme. Lite snålare än exempelvis Iphone 5 och Galaxy S3, men plats för micro sd-kort finns. Huawei skryter med att batteritiden ska vara bättre än hos konkurrenterna. Hur bra skärmen är återstår att se. Prislappen landar i alla fall på 4 500 kronor, vilket gör att den hamnar jämsides med HTC:s nya snygga 8X. Men den är inte alls lika snygg och lär få svårt att locka i den tuffa konkurrensen.

Huawei, 华为, (där hua inte uttalas huuu-a utan med samma initiala uttal som "stjärna")
släpper en telefon som ser lite väl alldaglig ut och inte når vare sig
Galaxy S3 eller HTC 8X vad beträffar design.