tisdag 11 december 2012

Några julklappstips

Julen står snart för dörren och de flesta håller nog på att stressa halvt ihjäl sig för att köpa de rätta klapparna till barn, barnbarn, partner eller förälder. Det kommer att ligga många spel och filmer under granarna på julafton. Här är några små tips som kan underlätta i julstressen.

SPEL

Halo 4, det sista Halo-spelet till Xbox 360 är både det snyggaste och bästa.

Halo 4 (Xbox 360). Master Chief är tillbaka i det bästa Halo-spelet sedan originalet för över tio år sedan. Halo 4 uppfinner ingenting, men gör det mesta bättre än konkurrenterna och bjuder på mycket Halo-magi.

Mass Effect 3 (multi). Sista delen i (den första) trilogin är den bästa. Givet köp för alla som gillar storslagna sci-fi-historier.

Far Cry 3 (multi). Har fått toppbetyg överallt. Årets vackraste spel är också en av årets bästa shooters.

Uncharted 3 (PlayStation 3). Den bästa äventyrsserien till Sonys tredje stationära konsol toppas av det tredje spelet. Nathan Drakes äventyr förtjänar att upplevas av såväl ung som gammal.

Little Big Planet (PS Vita). Den charmiga succén är minst lika bra till PS Vita. Och Sony behöver din hjälp för att hålla formatet vid liv, så casha upp nu.

Sonic & All-Stars Racing Transformed (multi). Uppföljaren till spelet med den långa titeln bjuder på samma lekfulla och glada karting. Alla inslag är inte lika klockrena, men detta är så barnsligt roligt att det går att ha överseende med det. Vi flyger och färdas över vatten också. Nu ska även Wii U-versionen vara lagad.

FILM

Bane mot Batman i årets film, skulle många säga. Jag håller med.

The Dark Knight Rises (Blu-ray, DVD). Bröderna Nolans avslutande del i trilogin når kanske inte riktigt The Dark Knight. Men det är en omskakande och häftig resa som få andra i år kan mäta sig med.

Mission: Impossible - Ghost Protocol (Blu-ray, DVD). Den fjärde filmen med Tom Cruise når inte riktigt trean. Framför allt passar svenske Michael Nyqvist illa i rollen som galen superskurk, särskilt om man jämför med Philip Seymor Hoffman från Mission: Impossible III. Men Cruise är lika spänstig och ungdomlig som alltid. Scenen när han klättrar på utsidan av Burj khalifa, världens högsta byggnad, ger mig magknip. Då är det inget annat än lysande.

Ice Age 4: Jorden skakar loss (Blu-ray, DVD). De populära förhistoriska djuren får denna gång tampas med en jord som spricker och rör sig. Och Scrat är förstås tillbaka. En given favorit hos barnen, men inte helt oävet även för oss lite äldre.

The Descendants (Blu-ray, DVD). Sideways-regissören Alexander Payne berättar ett humordrama om maken George Clooney som när hans fru råkar ut för en olycka börjar luska i hennes hemliga liv. En småputtrig men framför allt välspelad historia.