söndag 30 december 2012

Årets händelser

År 2012 är snart till ända. Det har blivit dags att titta bakåt och utse årets prylar och händelser. De är rätt många.

Årets film: The Dark Knight Rises
Bröderna Nolans avslutande del i trilogin om den mörke hämnaren når inte riktigt The Dark Knight, men är en fest för både ögon och öron. The Dark Knight Rises är utan tvekan årets maffigaste film. Och Bane är årets bad guy. Nolan har gjort sitt och det lär behövas en längre paus innan någon kan ta sig an Batman igen.


Årets spel: Halo 4
Året har framför allt bjudit på uppföljare och inte så värst mycket nytänkande. Men för en Halo-älskare var förstås Halo 4 årets begivenhet, utan större konkurrens. Halo 4 var stiligare, snyggare och lät bättre än något annat Halo-spel. 343 Industries tystade därmed kritikerna, även om man valde en något konservativ väg. Halo 4 är det bästa spelet i serien sedan det första spelet för över tio år sedan. Det lovar mycket gott inför Halo 5.


Årets besvikelse: Iphone 5
Nu är jag ingen Iphone-snubbe, även om jag ägt såväl 3GS som 4S. Det har varit bra telefoner men ack så tråkiga. Jag hade vissa förhoppningar om att Apple denna gång, efter den Store Ledarens bortgång, skulle våga göra något annat. Men icke. Iphone 5 blev exakt likadan som 4S - fast lite längre och lättare. Apple behöver tänka nytt nästa gång om hypen ska upprätthållas.

Årets comeback: Master Chief
Fem år efter att ha slagit världen med häpnad i Halo 3 var det åter dags för Master Chief att axla rollen som mänsklighetens hopp. Denna gång i kampen mot en helt annan typ av ondska. John var saknad av alla oss som gillade Halo: Reach men kände att något saknades. Whiskyrösten, välkommen tillbaka!

Årets uppgradering: Windows 8
Oavsett om man gillar Windows eller ej och oavsett om man har bytt till Microsofts senaste version av operativsystemet, måste det medges att det är svårt att ignorera Windows 8. När Microsoft slår på trumman gör man det rejält. Framgången för nya Windows är lite mer oklar än så länge och efter att ha använt det en tid på min PC är jag både nöjd och missnöjd. Nöjd med utseendet och funktionerna, missnöjd med buggarna. Men snyggt är det!
Årets telefon: Samsung Galaxy S3
2012 har varit ett hektiskt år på smarttelefonsmarknaden med många tunga releaser. Nokia lanserade Lumia 920. Apple lanserade Iphone 5. HTC släppte 8X. Och Sony lanserade Xperia V. Men den telefon som jag kom att förälska mig i var Samsungs Galaxy S3. Den lanserades i maj och hade i november sålt i 30 miljoner exemplar. Även i Iphonefrälsta Sverige har framgångarna märkts.

Pryltidningen M3 gav telefonen fullt betyg och kallade den världens bästa telefon (och utnämnde den sedan till årets coolaste pryl). Jag kan bara hålla med. Med smarta funktioner som att telefonen går i tyst läge om den vänds, höjd ljudsignal när den ligger i fickan, smarta zoomfunktioner, massor av personliga inställningar och annat skoj är S3 både funktionell och riktigt rolig att använda. Samsungs Galaxy S3 är utan tvekan den bästa telefon jag ägt.


Årets hårdvara: Samsung ES8005
Samsungs nya toppmodell i 8000-serien har blivit en storsäljare. Och den imponerar. Under året har priset dessutom blivit lite mer attraktivt. Röst- och styrfunktionen åsido, bjuder Samsungs smart-TV på en hel del smartfunktioner som fungerar riktigt bra. Det är skönt att ha TV:n ständigt uppkopplad till hemmanätverket, få tillgång till Netflix, Viaplay, SVT Play, YouTube och Spotify direkt i skärmen. Men det är kanske framför allt den fantastiska bilden och snygga designen som gör denna TV till en vinnare.

Årets flopp: PS Vita
Sonys intåg på den bärbara marknaden, PlayStation Portable, blev en stor succé. När den skulle ersättas med stiliga PS Vita var förväntningarna höga. Men försäljningen har uteblivit. Konsolen lanserades redan i slutet av 2011 i Japan, övriga världen fick vänta till i början av 2012. I Japan är PS Vita en slagen kämpe och försäljningen har inte tagit fart i väst heller, där den piskas av Nintendo DS och 3DS. Lägg därtill den hårdnande konkurrensen från läsplattor och smarttelefoner. Felet är Sonys eget. När Nintendo 3DS inte sålde enligt förväntningarna dumpade Nintendo priset. Sedan kom spelen som sålde maskinen. Sony har gjort ingetdera.


Årets "nej, tack": Wii Mini
Att lansera en mindre version av sin spelkonsol är ett gammalt knep för att förlänga dess livslängd. Efter att ha fått slimmade varianter av PlayStation 2, PlayStation 3 och Xbox 360 var det dags för oss att kolla på Nintendos Wii Mini. Tyvärr gjorde Nintendo allt fel. Konsolen är för det första knappt mindre än originalkonsolen. Den är inte kompatibel med Gamecubespel, stöder inte Virtual Console, saknar WiFi och går inte att koppla upp. Det går inte ens att använda komponentkabel till Wii Mini, vilket gör att vi förflyttar oss tillbaka till tidigt 2000-tal. Det Nintendo släpper är alltså en nedskalad och oerhört daterad bit hårdvara som ingen, inte ens Wii-fantaster, kan ha något intresse i.


Årets dödsfall: Expert (1955-2012)
2011 gick OnOff i putten, 2012 var det Experts tur. Därmed har två av marknadens största elektronikkedjor i Sverige dukat under i priskriget på bara två år. Och varken ElGiganten, Siba eller Mediamarkt tjänar några pengar. Det ligger nära till hands att tro att svenska Siba kan bli nästa offer.

Årets frågetecken: Wii U
Den kom, den sågs inte och ingen köpte den. Lite förenklat kan Nintendos lansering av Wii U beskrivas så. Förvirringen började redan på E3-mässan 2011 när Nintendo visade upp sin påstått revolutionerande spelkontroll Gamepad. Var det en ny konsol? Var det ett nytt tillbehör till Wii? Förvirringen var så stor att Nintendo fick förklara sig efteråt. Ett år senare visades maskinen upp igen, denna gång med ett gäng spel. När Wii U väl lanserades i november/december kändes den redan ganska gammal. Varför Nintendo beslöt att inte göra någon reklam för den är ett mysterium, men Wii U var den tystaste lanseringen på flera generationer. Och dess framtid känns just nu ganska osäker.