tisdag 1 januari 2013

Tankar om det nya året

2012 var ett händelserikt år. 2013 kommer dock att bli mer spännande.

Det är först i år vi får se om Nintendo lyckas med sin Wii U. Om PS Vita går en för tidig död till mötes. Om Microsoft lyckas etablera Windows på läsplattor och i smarttelefoner. Om Apple upprätthåller hypen för sin Iphone.

Förutom lanseringen av nya produkter kommer 2013 alltså att handla om att få fart på varumärken och produkter som lanserades under 2012.

2013 hoppas jag blir året då både Sony och Microsoft visar upp och lanserar nya konsoler. Ryktena om PlayStation 4 och nästa Xbox duggar allt tätare, vilket borde vara en indikation på att en lansering närmar sig. Alltfler tror att åtminstone Microsoft lanserar en ny Xbox. Det ringa antalet speltitlar som utannonserats till Xbox 360 tyder om inte annat på det.

Nintendo är först ute denna gång. Vi vet ännu inte hur pass mycket Wii U har sålt annat än på releasen (som var helt OK). Senare i januari får vi veta hur julförsäljningen såg ut. Men det är under årets första sex månader, innan Sony och Microsoft ens hunnit utannonsera något, som Nintendo har chansen att skaffa sig ett rejält försprång räknat i antal sålda enheter. Då kan de skapa en stabil grund för att locka tredjepartsutvecklare.

2013 är också ett ödesår för Nokia. Det har kommit vissa positiva rapporter om framgångar för Lumia 920, men några konkreta siffror känner vi ännu inte till. När Nokia redovisar siffrorna för senaste kvartalet vet vi mer om hur väl finländarnas comeback har lyckats. Den är i sin tur avgörande för om världens tidigare största mobiltelefontillverkare kan överleva på sikt.

Samsung lär visa upp och lansera Galaxy S4 under första halvåret (och förmodligen en telefon med vikbar skärm). Apple Iphone 5S senare under året. Det kommer att hända mycket under 2013.

Många tror att Sony lanserar PlayStation 4 under 2013. 
Andra menar att det kommer att dröja ända till 2014.