onsdag 30 januari 2013

Wii U säljer sämre än väntat


Nintendos Satoru Iwata har sagt att försäljningen av Wii U inte har varit dålig. Den säljer "stadigt". Men när Nintendo nu redovisar konkreta siffror för hur maskinen har sålt under sina första veckor på marknaden är det tydligt att det inte riktigt går enligt planerna.

I Storbritannien var det en tyst release. I början av januari hade Wii U sålt i runt 80 000 exemplar. Som jämförelse kan nämnas att PlayStation 3 sålde i 165 000 exemplar under sin releasehelg, och efter fem veckor stod Sonys konsol på 208 000. Wii sålde i 105 000 ex under releasehelgen och hade nått 210 000 efter fem veckor.

Siffror under de första fem veckorna är inte allt. PlayStation 3 fick en betydligt bättre start än Xbox 360 i Storbritannien, men sedan dess är det Microsofts konsol som har sålt bäst. Men det finns fler orosmoln för Nintendo. Spelen säljer inte. Efter tre veckor på marknaden i Storbritannien var endast ett Wii U-spel (Nintendoland) på topp 40.

I USA hade Wii U sålt i 900 000 exemplar vid årsskiftet. Totalt har Nintendo skeppat tre miljoner enheter världen över, varav 1,3 miljoner till Nordamerika. Trenden efter nyår tycks vikande (den är det definitivt i Japan).

Överlag är det inte fråga om något katastrofläge. Wii U har fått en hyfsad start. Men faktum kvarstår: Konsolen säljer inte enligt Nintendos förväntningar och analytikern Michael Pachter uttrycker förvåning över att så få Nintendo-fans verkar ha sprungit till affären för att skaffa en Wii U.

Nintendo satte som mål att sälja 5,5 Wii U-konsoler till och med den 31 mars. Det målet ser ut att bli svårt att nå och det sägs att Nintendo har skrivit ned förväntningarna till 4 miljoner. Förväntningarna på antalet sålda spel ska ha skrivits ned från 25 till 16 miljoner.

Wii U är fortfarande ung på marknaden. Men Nintendo behöver två saker för att konsolen ska bli framgångsrik hos en bredare marknad: marknadsföring och spel. Bristen på spel är sannolikt huvudskälet till att de som normalt är Nintendo trogna har väntat med att öppna plånboken. Att Satoru Iwata har bett om ursäkt för bristen på nya releaser under januari och februari är talande.

Det tämligen svala mottagandet från marknaden får även negativa följder för utvecklares intresse att släppa spel till formatet. Därmed är Nintendo inne i en negativ spiral. Kunderna avvaktar på grund av bristen på spel och utvecklarna tvekar på grund av föga imponerande försäljningssiffror. Den spiralen måste Nintendo bryta väldigt snart.