torsdag 10 januari 2013

Nokia överraskar - men faran består

I kampen mot Apple och Samsung har Nokia stått sig slätt sedan smarttelefonerna tog över mobilmarknaden. Med sina Lumiamodeller och Windows Phone har finländarna försökt återta kommandot - utan resultat.

Senaste kvartalsrapporten tyder dock på en vändning. Nokia sålde 4,4 miljoner Lumiatelefoner och även nätverksdelen gick bra. Det är långt sämre än vad Apple och Samsung presterade med Iphone respektive Galaxy S3 (glöm inte att Samsung även saluför en rad andra modeller som sällan nämns), men ändå bättre än väntat. Framför allt blev vinsten högre än vad bedömare räknat med, vilket till stor del beror på de effektiviseringar som genomförts under det stålbad Nokia genomgått.

Är då jätten från den finska tundran tillbaka för gott? Inte riktigt. Ty samtidigt som beskeden från senaste kvartalsrapporten är glädjande och fick Nokias aktie att ta ett glädjeskutt på börsen, måste vi komma ihåg att företaget bara fått näsan över vattenytan. Större utmaningar väntar.

Nokia har kämpat för att etablera Windows Phone och de har hittills varit ensamma om att erbjuda Microsofts operativsystem. Detta har gjort att Lumia stuckit ut. Nu ger sig även HTC och Samsung in i leken och erbjuder Windows-telefoner vid sidan om Android. Nokia får därmed tuffast möjliga konkurrens på sin egen hemmaplan. För den som ledsnat på Ios och Android finns därmed fler alternativ än Nokia.

Även om efterfrågan på Lumia 920 varit större än vad Nokia kunnat leva upp till, är det framför allt de enklare Asha-smarttelefonerna i u-länderna som sålt bra (15,9 miljoner). Precis som tidigare tjänar alltså Nokia mest på enklare telefoner. Och att Nokia misslyckats med att möta efterfrågan på den telefon som kallats "ödesmodellen" är illa.

Faran är långt ifrån över. Kanske finns Nokias framtid i Kina.

Nokia har inte mött efterfrågan på Lumia 920.