lördag 19 januari 2013

Nästa generation närmar sig...

Det går knappt en dag utan nya rykten om PlayStation 4 och nästa Xbox nu. Kanske kommer vi få officiell information av Sony och Microsoft inom kort.

Microsoft kommer ha ett event redan kommande vecka, den 24 januari (men det bär ingen Xbox-stämpel utan handlar mer om mjuk- och hårdvara på ett bredare plan). Sony sägs vilja visa upp något om PlayStation 4 inom några veckor. Andra menar att utannonseringar kommer att ske strax före eller under Game Developers Conference i mars.

Allt detta motsägs av att chefen för Sony Home Entertainment, Hiroshi Sakatomi, under CES-mässan hävdade att även om planer på att utannonsera nästa PlayStation absolut var på gång, kommer det att dröja "minst till maj". Detta kan förstås även vara ett försök att lägga ut dimridåer.

Oavsett val av tidpunkt är det troligt att både Sony och Microsoft vill ha egna event för att få maximal uppmärksamhet för sina konsoler. Sommarens E3-mässa, som länge betraktades som det troligaste tillfället för en avtäckning av nya Xbox och PlayStation, betraktas nog främst som en möjlighet att berätta mer om konsolerna och framför allt visa upp spel. Jag tror därför att vi kommer att få se något konkret från dem båda innan juni.

Sony och Microsoft vet säkert en hel del om varandras planer och har säkerligen bevakat varandra under en längre tid. Rykten säger nu att Sony siktar på en release strax före Microsoft. PlayStation 4 påstås ha en planerad lansering i oktober medan Microsoft (precis som för Xbox 360 år 2005) siktar på november.

Om det skiljer en månad mellan maskinerna är det av marginell betydelse vilken enhet som släpps före den andra. Det Sony vill undvika är att ge Microsoft ett långt försprång ännu en gång. Nintendo kan de inte göra något åt, men att vara sist ute igen skulle inte tala till Sonys fördel.

Det känns att det börjar närma sig nu.

En fantasifull konceptbild av PlayStation 4. 
Det ryktas att Sony efter 15 år med DualShock 
kommer att satsa på en ny handkontroll.