måndag 7 januari 2013

PlayStation 2 går i graven


En era är slut. Sony har bekräftat att tillverkningen av trotjänaren PlayStation 2 har upphört efter 12 framgångsrika år.

PlayStation 2 släpptes i november 2000 och är Sonys mest framgångsrika spelkonsol. Den har sålts i 150 miljoner exemplar och totalt har det sålts över 1,5 miljarder spel till konsolen. PlayStation 2 blev marknadsledande i den förra spelgenerationen (som inleddes med lanseringen av Dreamcast 1998).
Hypen kring maskinen nådde en nivå som ingen annan underhållningsprodukt sedan Walkman riktigt nått (Iphone kan väl sägas konkurrera, men på ett lite annat sätt).

Det var med PlayStation 2 som DVD-formatet slog igenom i Japan. Maskinen blev en livsstilsprodukt. Nyheter kring den enorma styrkan i Emotion Engine fick stora medier som Sveriges Television att skriva att konsolen var så avancerad att den kunde användas för att avfyra missiler. Mot denna hype, och med det oöverträffat starka tredjepartsstödet, hade Segas Dreamcast lite att svara med.

Efter de enorma framgångarna med PlayStation 2, som kostade så pass mycket som 4 500 kronor vid lanseringen i Sverige, hade Sony blivit lite för kaxiga. De antog att spelarna villigt skulle punga ut med över 6 000 kronor för en PlayStation 3. Eller Ken Kutaragi sade: "Folk kommer att vilja jobba extra för att ha råd med en."

PlayStation 3 blev snarare beviset för att spelmarknaden hade förändrats sedan 2000. Microsoft hade lanserat inte en utan två konsoler och blivit en respekterad aktör. Nintendo var tillbaka efter de svaga åren med Gamecube.

Frågan som alla ställer sig är förstås om Sony kan återta den tätposition företaget hade nått med PlayStation 2. Just nu är det lite som tyder på det. Hela bolaget har enorma ekonomiska svårigheter och väntas inte gå med vinst än på minst ett år. Varumärket PlayStation har fått sig en törn de gångna sex åren och är inte alls lika starkt i dag som det var runt 2004.

Visst är en comeback möjlig. Vi vet att det kan svänga snabbt i den här branschen. PlayStation är trots allt fortfarande ett starkt varumärke och Sonys kunnande på området är vida känt. Men efter den relativa besvikelsen med PlayStation 3 och misslyckandet med PS Vita är Sony hårt pressat. PlayStation 4 blir en oerhört viktigt lansering för hela bolaget.

PlayStation 2 är Sonys hittills största succé på spelsidan.
Kommer de kunna nå samma framgång igen?