onsdag 30 juli 2014

Nintendo redovisar nya förluster


Nintendo släpptes i dag sina siffror för det senaste kvartalet. Det är ömsom vin, ömsom vatten.

Nintendos nettoförlust uppgår till 98 miljoner dollar. Inga astronomiska summor, men likväl röda siffror ännu en gång. Nintendo spår en vinst för helåret på 200 miljoner dollar, och så kan det mycket väl bli när försäljningen tar fart under senhösten. Men då krävs det att både Wii U och 3DS tar sig försäljningsmässigt och inte minst att spelförsäljningen ökar.

Under räkenskapsårets första kvartal (april-juni) skeppade Nintendo 510 000 Wii U-konsoler. Det är en ökning jämfört med kvartalet januari-mars då 310 000 enheter skeppades, en tredubbling jämfört med samma tid i fjol (då det rådde speltorka) och det bästa kvartalet hittills frånsett julförsäljningen.

Orsaken till ökningen är förstås Mario Kart 8, som släpptes den 30 maj. På en månad har Nintendo skeppat 2,82 miljoner exemplar av spelet (varav 2 miljoner uppgavs ha sålts till kund så sent som i slutet av juni).

Detta är ruggigt bra och en attach rate på runt 40 procent. 4 av 10 Wii U-ägare har alltså köpt spelet. Däremot säljs det inte så mycket annat till formatet, vilket är ett problem för Nintendo. Mario Kart 8 stod för nästan två tredjedelar av all spelförsäljning till Wii U.

Totalt har Nintendo skeppat 6,68 miljoner Wii U till butik. Målet är att sälja 3,36 miljoner konsoler under detta räkenskapsår - 2,85 miljoner återstår. Detta mål mottogs som det första realistiska sedan Wii U lanserades, många tyckte att det lät för lågt givet att de sålde 2,72 miljoner konsoler under det bedrövliga fjolåret. Men frågan är ändå om Nintendo lyckas nå det när de nu har bränt sitt krut med årets viktigaste titel. Det kommer krävas en väldigt stark julhandel och fortsatt marknadsföring av Mario Kart 8.

Mario Kart 8 är årets överlägset starkaste kort. Det ökade försäljningen, javisst, men vi har inte sett någon genomgripande förändring av konsolens position på marknaden. Spelet var alltså ingen game changer, det vill säga ett spel som kan få Wii U att återhämta sig på marknaden på allvar.

För kassakon Nintendo 3DS syns oroväckande tecken. Nintendo skeppade 820 000 enheter, vilket kan låta bra. Men det är en markant minskning jämfört med samma tid förra året (1,4 miljoner) och mer än en halvering jämfört med 2012 (1,86 miljoner).

3DS har tagit sig rejält under senare delen av tidigare år, och kan givetvis göra det igen. Men det är väldigt tydligt att den aldrig kommer komma i närheten av den enormt populära DS. Samma relation som mellan Wii U och Wii, för övrigt.

En längre diskussion om kvartalsrapporten finns som vanligt hos NeoGAF.