torsdag 31 juli 2014

Nu går Sony med vinst


Det var länge sedan det krisande Sony kunde uppvisa svarta siffror. Men efter otalet omstruktureringar, varslad personal, såld PC-verksamhet (Vaio) och skapandet av ett enskilt bolag för TV-verksamheten kan Sony äntligen visa en nätt vinst för det senaste kvartalet (april-juni).

Nettovinsten för hela bolaget landade på 260 miljoner dollar. Men Sony kan tacka sin lyckliga stjärna att det går bra för PlayStation 4. Vinsten för spelavdelningen tog nämligen ett glädjeskutt uppåt med 95,7 procent jämfört med samma kvartal i fjol. När bolagets övriga verksamheter har det tungt är det uppenbart att det är Game & Network services-avdelningen som starkt bidrar till vinsten för bolaget just nu.

Totalt har det skeppats 3,5 miljoner PlayStation-konsoler under denna tid (PS3+PS4). Siffran kan jämföras med 1,1 miljoner Xbox-konsoler (Xbox 360+Xbox One) och 510 000 Wii U. Sony har även skeppat 750 000 bärbara konsoler (PS Vita+PSP), vilket förstås är mindre imponerande men ändå en ökning jämfört med samma kvartal 2013.

I början av april hade Sony sålt 7 miljoner PS4 till konsumenter. Att vi nu inte får någon konkret siffra är trist, men eftersom den åldrade PS3 säljer svagt överallt bör det betyda att PS4 har passerat 9 miljoner skeppade. Sony lär inte vila på hanen när de sålt den fina runda siffran 10 miljoner.

Även om PS Vita är en förlorad plattform, och sannolikt Sonys sista bärbara, har Sony god anledning att se på framtiden för PlayStation med tillförsikt. PS4 går som tåget och med inkomster från onlinetjänsten PS Plus och prenumerationspengar från den kommande PS Now i sikte - inkomster de inte hade under större delen av PS3:ans livstid - finns det för första gången på länge skäl att vara lite optimistisk.

Om nu bara Sony kunde övertyga japanerna om att köpa PS4 också...