tisdag 30 december 2014

Nästan alla Xbox-chefer har bytt jobb

The Verge har noterat att nästan alla chefer inom Xbox antingen har lämnat Microsoft eller fått nya positioner inom företaget under det senaste året.

Tittar vi på vilka personer det rör sig om blir det tydligt att det är en konsekvens av den nye Xbox-chefen Phil Spencers omstöpning av verksamheten från bredare underhållning till spel.

Don Mattrick, chef över Xbox, ersattes av Phil Spencer.
Marc Whitten, tidigare vicepresident på Xbox, jobbar nu för Sonos. Whitten drev idén om Xbox One som en viktig plattform för framtidens TV.
Ben Smith, ansvarig för det numera nedlagda Xbox TV, jobbar nu för Sonos.
Boyd Multurer, som grundade Xbox Live, deltog i utvecklingen av Xbox 360 och ledde utvecklingen av Xbox One som en allt-i-ett-box, har aviserat sin avgång från Microsoft.
Kareem Choudhry, som ledde utvecklingen för Kinect, arbetar nu bredare med all utveckling i Xbox-divisionen.

Det pågår en större omstrukturering inom Microsoft, så förändringar just nu är inte alltför märkliga. Men det är uppenbart att Spencer menar allvar med att Xbox primärt ska handla om spel, inte TV och annan underhållning.

Detta skifte i fokus har tjänat Xbox One väl. Konsolen har gjort en imponerande comeback och var faktiskt bäst säljande plattform i USA i november. Men det reser också en del frågor för framtiden. Nu när den ursprungliga visionen, som ändå får kallas någotsånär ambitiös, kastats överbord är frågan vad som kommer i stället.

Vilken är visionen för Xbox One under de kommande sju åren? Jag är inte säker på att Microsoft själva kan svara på det just nu.