måndag 8 december 2014

PSX: Ljus framtid för PS4



På PlayStation Experience, en tillställning som inte har någon motsvarighet hos vare sig Microsoft eller Nintendo i år, visade Sony och dess partners med önskvärd tydlighet hur oumbärlig PlayStation 4 kommer vara framöver. Redan i början av nästa år börjar de där spelen som luktar "next gen" att komma.

Vi fick se mer av Uncharted 4: A Thief's End, som verkar väldigt likt sina föregångare. Därtill visades en ny film från skräckisen Bloodborne, mer gameplay från The Order: 1886, en ny trailer för Until Dawn, lite mer från bedårande PS Vita-spinoffen Tearaway Unfolded och en titt på Street Fighter V (konsolexklusivt till PS4).

Andra nyheter var att klassikern Final Fantasy VII kommer till PS4 till våren och att Shovel Knight, som tidigare släppts till PC, 3DS och Wii U, släpps till PS3, PS4 och PS Vita.

Vi fick även en ny teaser för Persona 5, se utannonseringen av The Forest (som påminner lite om The Vanishing of Ethan Carter) och se mer av det hypade No Man's Sky.

Det är fortfarande lite oklart vad No Man's Sky egentligen går ut på. Mycket har sagts om hur oerhört stort spelet är (oändligt!) men desto mindre om hur det spelas, vad spelarens uppdrag är och så vidare. Det förefaller vara friheten som står i fokus. Därmed är kanske No Man's Sky inte ett spel för alla, men utseendemässigt ser det i alla fall bedårande ut.
 
Det ska också bli enklare att göra sin PS4 lite mer personlig genom att byta s.k. faceplates med motiv (en video som beskriver hur finns här).

PS4 kommer vara stekhet från och med nästa år. Det är svårt att se att Nintendo eller Microsoft ska kunna matcha den bredd som Sony, tack vare enormt tredjepartsstöd, kommer erbjuda. PS4 blir därmed förstahandsvalet för de allra flesta konsolspelarna.

Som synes sades väldigt lite om PS Vita. Det är snart dags att skriva en runa över denna övergivna maskin.

Nu ska PS4 bli mer personlig.