onsdag 18 februari 2015

Är Xperia-telefonerna i fara?


Sony visade upp hyggliga kvartalssiffror i början av månaden. De visade en vinst, men Sony räknar ändå med att räkenskapsåret kommer sluta med nya miljardförluster. Prognosen pekar mot förluster på 4,2 miljarder dollar.

Bolaget Sony har gått knackigt länge nu, och det kan såklart inte fortsätta i all evighet. Sony har sparkat tusentals anställda, sålt lokaler. sålt verksamheter (som Vaio) och ändå går det inte ihop.

PlayStation är ett ljus i mörkret, vilket gör det begripligt att Sony vill satsa mer på den divisionen. Även sensorer samt film och musik kommer vara fokus framöver. Sony försköker nu renodla sin verksamhet genom att skära bort sjuka delar och odla dem som går bra.

Detta reser frågetecken för TV- och telefonverksamheterna. VD:n Kaz Hirai utesluter inte att Sony kommer dra sig ur dessa branscher helt och hållet.


Sony har inte lyckats göra vinst på sina TV-apparater på jag vet inte hur länge. Här får de storstryk av framför allt Samsung men också av andra konkurrenter. Om vi tittar på hur Sonys marknadsandelar på LCD-TV-marknaden har sett under mellan 2008 och 2013 är det ingen rolig läsning. Detta är förstås inte hållbart.

Det vore trist om några av marknadens absolut bästa smarttelefoner försvann (eller såldes till någon annan). Men jag är nog själv ett exempel på varför det kanske kommer att ske. Jag är nämligen en av de där som nästan köpt en Xperia Z-telefon. Vi är för många.