torsdag 12 februari 2015

Sony behöver inte vinna


Branschanalytikern Michael Pachter hävdar i en intervju angående striden mellan Sony och Microsoft, att företagen har olika approacher till det så kallade konsolkriget.

Sony, menar Pachter, bryr sig egentligen inte om att sälja flest konsoler, det som alla som följer branschen brukar kalla att "vinna". De vill först och främst tjäna pengar. Microsoft, å den andra sidan, är mer fokuserade på att vinna (vilket måste göra det frustrerande att de aldrig lyckas).

Detta är en ganska självklar analys. Sony som bolag befinner sig i ett besvärligt ekonomiskt läge sedan lång tid tillbaka. De enda delen som egentligen går riktigt bra är PlayStation. Dess betydelse för Sony växer i takt med att vinsterna ökar och att bolaget börjar skala bort förlusttyngda delar.

Microsoft är i en annan sits. Företaget som helhet är ytterst lönsamt, Xbox är det inte. Men för dem är Xbox, tror jag, ett sätt komma närmare ungdomar och köpstarka konsumenter. Genom att lansera tjänster via Xbox ökar chansen att kunderna även ska prova dessa tjänster på andra produkter. Microsofts vision är säkerligen att Xbox-kunder ska uppleva att steget till att även köpa en Surface-platta och en Windows-telefon ska bli mindre. Hittills har denna strategi inte riktigt burit frukt.

Så ja. Sonys och Microsofts ingångar i branschen skiljer sig åt. Microsoft kan förlora miljarder på Xbox utan att det rubbar bolagets finansiella status ett dugg. Sony behöver tjäna pengar på PlayStation, vilket de nu också gör, för att fylla de hål som andra verksamheter gräver.

Därför tror jag inte vi kommer få se ett race mot botten vad gäller priset på Xbox One och PlayStation 4. Sony lär inte matcha Microsofts prissättning om de inte är tvungna. Räkna därför med att PS4 kommer kosta 399 dollar ett tag till.

Läs hela intervjun med Pachter här.