fredag 13 februari 2015

Sonic Boom blev Sonic Doom


På 90-talet slog Sonic hastighetsrekord. I dag, drygt 20 år senare, slår han bottenrekord.

När Sega släpper siffror för spelförsäljningen visar det sig nämligen att Sonic Boom till 3DS och Wii U tillsammans har sålts i 490 000 ex. Det är bottenrekord för ett Sonic-spel. Sega uppger att det var under företagets förväntningar.

Men vilka förväntningar var det egentligen rimligt att ha på denna soppa, utvecklad inte av Sonic Team utan av Big Red Button Entertainment? Sonic Boom såg aldrig bra ut. Varken på bild eller i rörelse. Varken i tidiga konceptskisser eller i sena trailrar. Alla insåg att Sonic Boom skulle bli dåligt. Frågan var bara hur dåligt.

Som gammal Sega-räv gör det förstås lite ont att se hur nonchalant och korkat Sega hanterar sin gamle maskot. Jag hoppas att Sega har lärt sig något av detta. Ty tidigare har ju även dåliga Sonic-spel lyckats sälja hyggligt. Detta har bekräftat att det på något vis "fungerar" att slänga ihop ett halvkasst Sonic-äventyr och casha in. Det gick inte den här gången. Lär av det.

Bättre har då Sega-publicerade Alien: Isolation sålt med 1,76 miljoner ex. Även detta var dock under Segas förväntningar, och jämför man med storspel från exempelvis Ubisoft ser man att det inte är särskilt bra. Watch Dogs har passerat 10 miljoner sålda ex nu.