tisdag 19 maj 2015

52 miljoner sålda GTA V


Succétåget för Grand Theft Auto V fortsätter att tuffa på.

Rockstars spel slog rekord redan när det släpptes till PlayStation 3 och Xbox 360 hösten 2013. När det sedan konverterades till PlayStation 4 och Xbox One toppade det åter försäljningslistorna. Många har sannolikt köpt det två gånger.

Efter förseningar släpptes slutligen den definitiva versionen till PC. Och åter igen sköt försäljningen i höjden. Nu har utgivaren Take Two berättat att GTA V snart har levererats i 52 miljoner ex till återförsäljare runt om i världen. Fram till årsskiftet var siffran 45 miljoner.

Detta är, förstås, ett rekord. Under dessa givna premisser har inget annat spel sålt så bra. Wii Sports har visserligen passerat 83 miljoner sålda ex, men det bundlades med Wii överallt utom i Japan. Även GTA V har bundlats en del (med PS3), men inte alls i samma omfattning.

Minecraft ligger närmast med 63 miljoner sålda. Men det har dels släppts till fler format, dels är det ett spel i en helt annan prisklass. GTA V säljs till fullpris. Vilket gör att inte heller världens överlägset mest sålda spel, Tetris, blir en relevant jämförelse.

Det är bara att lyfta på hatten för Rockstar. Ännu en gång.