torsdag 7 maj 2015

Nintendo missar säljmål, visar ändå vinst


Nintendo bröt en förlusttrend i förra kvartalet när man presterade en nätt men ändå tydlig vinst. När företaget nu presenterat sin helårsrapport för räkenskapsåret 2014 (1 april 2014 till 31 mars 2015) uppvisas en vinst på 343 miljoner dollar eller runt 2,9 miljarder kronor.

Detta är inga jättebelopp för att vara Nintendo och långt ifrån de "Nintendo-nivåer", som företaget självt kallar det, som nåddes under de oerhört framgångsrika Wii- och Nintendo DS-åren. Men det visar att företaget, trots att både 3DS och Wii U går sämre än väntat, är hälsosamt.

Efter att ha tvingats revidera sina prognoser för Wii U sattes ett betydligt lägre mål för 2014. Nintendo hade som mål att sälja 3,6 miljoner Wii U under detta räkenskapsår, vilket var det första realistiska målet som företaget satt för sin konsol.

Inte heller detta låga mål nåddes emellertid. Wii U såldes i 3,38 miljoner enheter. Totalt har Nintendo sålt 9,54 miljoner enheter av Wii U, vilket betyder att de sålt 340 000 enheter under årets tre första månader, ett snitt på 113 000/månad.

Det kanske är på sin plats att minnas hur de ursprungliga prognoserna såg ut. Nintendo satte som mål att sälja 5,5 miljoner Wii U från lanseringen i november 2012 och fram till den 31 mars 2013. De hadesålt 3 miljoner vid nyår, men sedan tvärdog försäljningen och Nintendo tvingades revidera sina mål och ändå se på när de inte nåddes. 3,46 miljoner enheter blev det till slut.

Hoppet hölls ändå uppe. De satte som mål att sälja ytterligare 9 miljoner Wii U under räkenskapsåret 2013. Ett helt galet högt mål. Nu, två år senare, har Nintendo alltså lyckats sälja totalt 9,5 miljoner enheter av sin Wii U. Detta betyder rimligen att de nyligen sålt slut på det lager som måste ha producerats för att nå 2013 års säljmål. Det skulle kunna förklara varför de envisats med att ha kvar Gamepaden och alltid bundla nya spel med den svarta standardmodellen. De har haft lager att tömma, helt enkelt.

Amiibo är ett exempel på att Nintendo går 
tillbaka till rötterna som leksaksföretag.

I årsrapporten konstateras att Nintendo 3DS inte sålt som förväntat men att den nya New Nintendo 3DS har fått en bra start. Sannolikt planerar Nintendo att ersätta den med en ny bärbar konsol nästa år.

Mario Kart 8 och Super Smash Bros for Wii U var de stora titlarna till Nintendos stationära konsol under 2014. Båda har som väntat sålt riktigt bra. Mario Kart 8 har hittills sålts i 5,1 miljoner ex (mer än varannan Wii U-ägare har alltså köpt spelet) medan Super Smash Bros. nådde 3,75 miljoner. Eftersom det spelet även släpptes till 3DS, med en betydligt större användarskara, blev den totala siffran hela 10,4 miljoner. Nintendo har ett antal miljonsäljare till Wii U nu.

Nintendo sätter lägre säljmål för det nuvarande räkenskapsåret. De planerar att sälja 3,4 miljoner Wii U och 7,6 miljoner 3DS. Då inkluderas New 3DS, som är tänkt att bära försäljningen framöver. Om målet nås skulle det betyda att Nintendo har sålt runt 13 miljoner Wii U om ett år. För att lyckas med detta kommer de behöva sänka priset, i synnerhet som The Legend of Zelda inte släpps förrän under 2016.

I övrigt bekräftar Nintendo i årsrapporten att de under året kommer börja släppa spel till mobiltelefoner och plattor och fortsätta både sin satsning på Amiibo och på QoL (Quality of Life), som vi inte vet så mycket om än förutom att det inte är direkt spelrelaterat.

De kommer även börja med merchandising av sina kända varumärken för att nå utanför spelindustrin. En temapark i samarbete med Universal är på gång. Jag är mest förvånad över varför Nintendo inte har tänkt på detta tidigare.