tisdag 5 maj 2015

Så bra har PS4 sålt i Tyskland och Storbritannien


Europa har ända sedan den första PlayStation varit Sony-land. Undantaget har varit Storbritannien, där Xbox fick fäste och Xbox 360 blev en formidabel succé. Microsoft såg säkert fram emot ännu en framgång på de brittiska öarna, men för Xbox One har det gått sämre än väntat.

Sony meddelar att de har sålt 2 miljoner PlayStation 4 i Storbritannien efter 75 månader på marknaden. Det är bättre än PS2 sålde under samma tid. Några siffror från Microsoft har vi inte fått, men i slutet av februari hade både Xbox One och PS4 tillsammans sålts i 3,5 miljoner enheter så troligen ligger Xbox One inte jättelångt efter.

I Tyskland är Sonys dominans desto större. Hittills har de lyckats sälja 1,6 miljoner PS4 medan Microsoft uppges ha sålt endast 378 000 Xbox One. Då ska det dessutom nämnas att Tyskland var ett så kallat "Tier 1"-land, det vill säga ett av få länder i Europa som fick Xbox One redan 2013. Sverige och många andra länder fick vänta ända till september 2014, vilket gjorde att många importerade sina konsoler från bland annat Tyskland.

Läget ser således minst sagt bekymmersamt ut för Microsoft i Europa. Vi vet att de kämpar med att hålla jämna steg med Sony även på sin hemmamarknad USA.

Sony meddelade nyligen att de har sålt 22,3 miljoner PS4 världen över.