torsdag 30 april 2015

Sony har skeppat 22,3 miljoner PS4


Att det går bra för PlayStation 4 är ingen nyhet. Ända sedan lanseringen har Sony glatt kunnat presentera försäljningsrekord på försäljningsrekord.

I senaste årsrapporten meddelar Sony att de har skeppat 22,3 miljoner PS4 till butik (fram till den 31 mars). Så sent som den 4 mars hade Sony sålt 20,2 miljoner enheter till kund. Det ska jämföras med Microsoft som har skeppat runt 13,5 miljoner Xbox One till butik.

Under det senaste kvartalet såldes 2,4 miljoner PS4 och under hela räkenskapsåret stannade försäljningen på totalt 14,8 miljoner. PS3 stod för 2,9 miljoner under hela året, en siffra som lär sjunka stadigt under detta och nästa år. 2016 fyller PS3 tio år.

Sony räknar med att sälja 16 miljoner PS4 under det kommande räkenskapsåret (1 april 2015-31 mars 2016). Det är ett högt satt mål men inte omöjligt att nå.

Under det räkenskapsår som nu läggs till handlingarna har Sonys spelavdelning gjort en vinst på 48,1 miljarder yen. De ska jämföras med en förlust på 18,8 miljarder året innan. Framgången för PS4 har nu slagit igenom i räkenskaperna, vilket är viktigt för ett Sony som dragits med förluster under många år och klippt av sjuka grenar.

Under räkenskapsåret såldes 39,1 miljoner smarttelefoner, vilket är identiskt med året innan. Xperia Z3 hjälpte alltså inte till att öka försäljningen totalt för Sonys mobilavdelning och Sony ligger fortfarande långt efter både Apple och Samsung. Mobilverksamheten är alltså ett fortsatt frågetecken för bolaget.

Bolaget som helhet ökade sina inkomster med 159 procent. Kurvorna pekar, efter många års kräftgång, äntligen uppåt för Sony. Och PS4 är en viktig orsak till detta.

Skeppade enheter. Klicka för större bild.