måndag 6 april 2015

Nintendos usla YouTube-policy


Den bästa reklam ett spel kan få är en tidig videorecension på YouTube, gjord av en respekterad person med många följare, som ger ett högt betyg. Eller bara en spelsession som visar hur roligt man kan ha med spelet.

Detta räcker för många för att köpa det då det finns en tillit mellan vissa YouTube-profiler och många spelare. YouTube är ett utmärkt medium för att dela spelupplevelser.

Nintendo ser det inte riktigt så. Företaget kräver nämligen 40 procent av alla inkomster som YouTube-användare får genom att dela upplevelser från deras spel. Annars ombeds man plocka ned materialet. Detta har upprört många.

Den senaste i raden som valt att sluta dela videor med innehåll från Nintendo är "Angry Joe". Nintendo krävde att han skulle plocka ned en film i vilken han och tre kompisar spelar Mario Party 10. Angry Joe är upprörd:
It's not enough that I went out and bought a 300 dollar Wii U console. It's not enough that I bought four Pro controllers [for] 50, 60 bucks a piece, it's not enough that I bought four 40 dollar Wiimote controllers, it's not enough that I bought 4+ games for the system and spent maybe 900 dollars [in total]. That's not enough for Nintendo. What's enough for Nintendo is also monetizing any time your share content with anybody else.
Han kommer inte dela fler filmer med Nintendo-innehåll. Detta är Nintendos förlust. Angry Joe har två miljoner följare och hans film om beslutet att sluta dela filmer med Nintendos spel har redan setts av över en halv miljoner. Bra reklam för Nintendo? Inte direkt.


Man kan tycka att reklam av detta slag skulle betraktas som guld värd av spelbolagen. Men Nintendo tycker inte det. De vill i stället ha betalt för allt och erbjuder sitt eget "Nintendo YouTube Creators Program". Nintendo beskriver detta som ett generöst program som "ger dig en del av inkomsterna" från Nintendos varumärken - trots att det alltså är fråga om filmer som Nintendo inte har skapat.

Det är smärtsamt uppenbart att Nintendo alltför ofta lever kvar i det glada 90-talet. Det bådar inte särskilt gott för företagets framtida konsoler.