fredag 24 april 2015

Minskad försäljning för Xbox


I sin senaste kvartalsrapport (1 januari-31 mars) redovisar Microsoft som bolag i vanlig ordning stora vinster. Intäkterna ökade till 21,7 miljarder dollar och rörelseresultatet landade på 6,6 miljarder dollar. (En notis i sammanhanget är att Microsoft sålde 8,6 miljoner Lumiatelefoner. Som jämförelse kan nämnas att Samsung räknar med att sälja minst 70 miljoner enbart av en modell, Galaxy S6, detta år.)

Däremot går det inte lika bra för Xbox. Försäljningen minskade för både Xbox 360 och Xbox One. Under årets första tre månader såldes 1,6 miljoner konsoler totalt jämfört med 2 miljoner under första kvartalet 2014.

Det är en minskning med hela 24 procent. Surfplattan Surface räddar ansiktet lite grand för avdelningen Computing and Gaming Hardware, i vilken Xbox ingår, tack vare god försäljning av Surface Pro 3. Den totala minskningen blir då blott 4 procent.

Att Xbox 360, som fyller tio år i november, fortsätter att minska är helt naturligt. Mer oroande är att Xbox One inte täcker den minskningen. Det är nu, med 18 månader på marknaden, som Microsofts konsol borde börja få upp farten.

Detta är oroväckande siffror för Xbox One. I förra kvartalsrapporten rapporterade Microsoft 11-12 miljoner sålda Xbox One till butik. Det betyder att de nu är uppe i max 13,5 miljoner skeppade konsoler. Treoligen max 12 miljoner är sålda till kund. Att trenden dessutom är vikande, förutom ett väldigt starkt kvartal (okt-dec), borde oroa Xbox-ledningen.

Xbox One riskerar att bli en konsol som bara säljer riktigt bra när Microsoft erbjuder helt galet prisvärda erbjudanden runt jul. Men eftersom Microsoft sänkte priset på Xbox One minskar även intäkerna. Det enda ljuset är ökade intäkter från Xbox Live tack vare en 18-procentig ökning av antalet betalande användare. Men helheten är negativ, hur man än vrider och vänder på siffrorna.

Microsoft befinner sig i ett liknande om än inte lika allvarligt läge som Nintendo gjorde med Wii U efter lika lång tid på marknaden. Gemensamt är att de misslyckats med att få ägare av den äldre konsolen (Xbox 360 respektive Wii) att köpa den nya. Nintendo tappade sina kunder till mobilspel och spel i sociala medier, Microsoft har tappat dem till Sony.

Väldigt många Xbox 360-ägare har nämligen köpt PS4. Och få av dem kommer känna ett behov av att komplettera den med en Xbox One. Dessa kunder är förlorade för den här generationen.

Så sent som den 4 mars hade Sony sålt 20,2 miljoner PS4. Wii U stod den 31 december på 9,2 miljoner och vi vet att försäljningen i början av detta år har varit svag. Nästa vecka släpper både Sony och Nintendo sina kvartalsrapporter.