tisdag 7 april 2015

House of Cards saknar det lilla extra


Redan efter säsong 2 var jag tveksam till och besviken över den väg som den amerikanska versionen av House of Cards tagit. Att jämföra med den brittiska var oundvikligt, och i den brittiska är säsong 2 - när den brittiske premiärministern tampas mot självaste kungen och monarkin - höjdpunkten.

I säsong 3 togs ännu fler villosteg. Alltför mycket tid ägnades åt sidohistorier (Stampers rehabilitering) och sidokaraktärer som tillförde väldigt lite (författaren).

Francis fru Claire har fått en helt annan roll än i originalet. Elizabeth var den som styrde i bakgrunden, om möjligt ännu kyligare än Francis själv. Slutet på serien bekräftade detta.

Claire, å andra sidan, visar sig idealistisk och naiv. Ett lite överraskande karaktärsdrag som stämmer ganska dåligt in i hennes roll som den store maktspelarens fru.

Säsong 3 tar sig något mot slutet, men överlag har mitt intresse för House of Cards minskat betänkligt. Detta är inte strålande politisk satir. Det är varken särskilt spännande eller ovanligt välgjort.

House of Cards känns nu som en vanlig amerikansk serie med visst politiskt innehåll. Det är mindre än jag förväntade mig inför säsong 1.