måndag 20 april 2015

Microsoft tackade nej till Alan Wake 2


Det är ingen hemlighet att mitt hjärta slår lite extra för finska Remedys plågade deckarförfattare Alan Wake. Spelet, som beskrivits som en psykologisk thriller, släpptes till Xbox 360 efter hela fem års utveckling 2010.

Alan Wake blev inte en dunderhit över en natt. Fanskaran växte långsamt. Spelet passerade en miljon sålda. Det portades till PC och sålde lite till. Remedy släppte nedladdningsbara episoder som kretsade kring gränslandet mellan galenskap, dröm och verklighet och utvecklade även budgetspin-offen Alan Wake's American Nightmare, som släpptes digitalt 2012 och innehöll miljöer, fiender och bitar ur berättelsen som egentligen skulle ha funnits i Alan Wake 2

Någon regelrätt uppföljare fick vi dock inte. Microsoft tackade nej då spelet inte passade in i den lineup som de önskade just då. Åren gick och Remedys Sam Lake lät till slut meddela att de arbetade på något nytt. Och det var inte Alan Wake 2. Den där filmen 2013 släckte definitivt mitt hopp om en uppföljare.

Det var synd. Remedy hade skapat en fantastiskt stämningsfull värld och berättat en spännande historia med trovärdiga karaktärer. I amerikanska Polygon berättade nyligen Sam Lake att Remedy hela tiden haft en uppföljare i tankarna när de utvecklade Alan Wake.

Att se demon för spelet är nästan lite jobbigt. Lake kallar det "a mood piece", och den visades för utgivare. Den är nu offentlig eftersom den inte spoilar någonting i historien. I stället för ett nytt Alan Wake påbörjades arbetet med Quantum Break. Delar av Alan Wake vidareutvecklades i det nya spelet.

Remedy har inte gett upp hoppet om en uppföljare. Men det beror på en rad faktorer. Dels på hur bra Quantum Break går kommersiellt när det släpps 2016, men framför allt på utgivares intresse för en fortsättning på Alan Wake.

Xbox-chefen Phil Spencer uppges vara ett fan av serien, så vi ska nog inte helt räkna bort chanserna för en riktig uppföljare. Även om de nog är rätt låga.

Konceptbild för Alan Wake 2. Omgiven av mörkret.