tisdag 31 januari 2017

Nintendo redovisar bokslut för Wii U

Nintendo har under en tid blickat framåt mot lanseringen av sin nya hybridkonsol Switch. Men det kommer dröja innan vi får några officiella försäljningssiffror eftersom den släpps den 3 mars.

Här och nu kan Nintendo meddela att de under det senaste kvartalet (1 oktober-31 december) sålde 200 000 Wii U-konsoler och 6,45 miljoner Nintendo 3DS, vilket var ökning med 10 procent för den bärbara maskinen jämfört med samma kvartal 2015. 3DS står på 65,3 miljoner sålda så långt och har gått starkt på sistone tack vare Pokémon.

Under hela 2016 såldes 760 000 Wii U-konsoler, vilket nästan mötte målet på 800 000. Totalt sedan lanseringen 2012 har det sålts 13,56 miljoner Wii U, och så mycket mer än så kommer det inte att bli eftersom Nintendo har kallat tillbaka konsolerna från återförsäljarna och avslutat produktionen. Det gör konsolen till det största fiaskot av alla stationära konsoler som Nintendo har lanserat.

Kapitlet Wii U, som varit ett alltjämt sorgligt sådant för Nintendo ända sedan lanseringen, avslutas nu, och det är som om Nintendo inte kan vända blad snabbt nog. Vilka lärdomar de dragit av de senaste fyra åren kommer vi bli varse ganska snart när Switch släpps och ska marknadsföras och förses med spel.

Jag har ställt mig skeptisk till Switch och dess chanser att slå igenom kommersiellt, men större mirakel har förstås hänt. Hur det än går kommer spelvärlden att bevaka Nintendos nya konsol med största tänkbara intresse. Efter en succé som Wii och ett fiasko som Wii U vet man aldrig riktigt var man har Nintendo. Det är väl någonstans också en del av tjusningen.

måndag 30 januari 2017

Resident Evil 7 skördar framgångar


Resident Evil 7: Biohazard, Capcoms andra makeover av Resident Evil sedan starten 1996 (den första var Resident Evil 4), har fått en pigg start. Bara under den första veckan såldes 2,5 miljoner spel. 73 procent av dem såldes till PlayStation 4, 25 procent till Xbox One och ynka 2 procent till PC.

Capcom har haft väldigt höga mål för sitt nya skräckspel så detta är en nödvändigt start för att förväntningarna ska kunna infrias.

Nu står det klart att Resident Evil 7 har fått den tredje bästa starten i seriens historia i Storbritannien, och givetvis toppar det säljtoppen just nu. Allra snabbast ur startblocken var Resident Evil 5, som släpptes 2009 till Xbox 360 och PlayStation 3.

Det finns ännu gott om tid för Resident Evil 7 att nå Capcoms högt ställda mål, men då krävs att spelet ligger kvar på topplistorna inte minst i Nordamerika under en lång tid framöver.

lördag 28 januari 2017

John Hurt har lämnat oss


Cancern har tagit ännu en. En av vår tids stora skådespelare vid sidan om namn som Michael Caine och Jack Nicholson, John Hurt, har avlidit 77 år gammal.

Hurt hade en strålande karriär i ett halvt sekel. Vi har sett honom i Elefantmannen och Alien men också i mer sentida klassiker som V för Vendetta och mindre kända men mycket starka filmer som Shooting Dogs (om folkmordet i Rwanda).

Personligen är det kanske för hans insats i de två sistnämnda filmerna jag kommer att minnas Hurt bäst. Han kunde spela såväl samvetslösa tyranner som fromma präster, alltid med samma övertygelse och passion.

John Hurt var verksam in i det sista, bland annat i rollen som den brittiske premiärministern Neville Chamberlain i filmen Darkest Hour.

onsdag 25 januari 2017

Resident Evil 7: Biohazard är...


...läskigt. Väldigt läskigt. Men det är mer än så, det är direkt obehagligt att spela.

Resident Evil har historiskt aldrig varit obehagligt på samma sätt som Silent Hill. Det har handlat om korta stunder av panik på grund av en styltig kontroll och enkla men effektiva skrämseleffekter. Med åren har det blivit alltmer actionbetonat för att i Resident Evil 6 till slut landa i något som mer liknar Call of Duty.

Resident Evil har således aldrig varit jobbigt att spela på ett psykologiskt plan. Jag behöver spela mer av Resident Evil 7: Biohazard för att kunna bedöma om obehaget bara är tillfälligt eller om det finns där genom hela spelet. Striderna som visats i en rad trailrar har inte sett så jättespännande ut.

En sak är dock säker: skräck gör sig bäst i första person, och råkar du har en PlayStation VR hemma vet du vad du ska använda den till nu.

tisdag 24 januari 2017

Playdead arbetar på något nytt


Efter säljsuccén Limbo och kritikersuccén Inside har danska indiestudion Playdead berättat på Twitter att de nu arbetar på ett nytt spel.

Spelet har inget namn än, och vi har ingen aning om vilka format som det utvecklas till, men Playdead är i alla fall hyggliga nog att dela med sig av en bild. Den mörka stilen känns bekant från Inside, men här ger det nästan intryck av att vara månens baksida.

Förhoppningsvis behöver vi inte vänta i hela sex år den här gången. Vi håller tummarna för 2019. OK?

måndag 23 januari 2017

Samsung Galaxy S8 dröjer


Vid summeringen av 2016 utnämnde jag Samsungs Galaxy Note 7 till Årets fiasko. Ingen hedervärd titel men dessvärre välförtjänt. Det som skulle bli Samsungs nya flaggskeppsmobil innan lanseringen av Galaxy S8 slutade i bränder och, ja, fiasko.

Nu har Samsung offentliggjort sin egen undersökning av orsakerna till att flera telefoner fattade eld, och det var som väntat batteriet som var orsaken. Förmodligen är detta skälet till att Samsung nu meddelat att de inte kommer visa upp och lansera Galaxy S8 på den stora mobilmässan MWC i Barcelona den 27 februari.

Säkerligen vill den sydkoreanska elektronikjätten göra extra tester av sin nya telefon för att vara på den säkra sidan. För om problemet skulle upprepas, vem kommer våga köpa en Samsung-telefon i framtiden? Skadan är redan skedd, men ett snabbt agerande kan ha begränsat skadorna till rent ekonomiska.

Och det är illa nog - Samsung uppger att Note 7-skandalen har kostat bolaget ofattbara 47 miljarder kronor. Hur kundernas förtroende för Samsung har påverkats får vi se när den nya modellen i den populära S-serien rullas ut.

Just nu ryktas det om en lansering i april, vilket i och för sig inte vore någon egentlig försening. Historiskt sett har de flesta Galaxy S-modeller lanserats just då.  Det pratas också om att Edge-modellens rundade sidor nu ska bli standard, vilket jag personligen inte har något emot.

fredag 20 januari 2017

NPD: Final Fantasy XV slog rekord


När NPD summerar decemberförsäljningen för spel i Nordamerika står en vinnare helt klar. Ännu en gång lyckades Call of Duty knipa tronen, denna gång var det Call of Duty: Infinite Warfare som slog resten av konkurrensen.

Spelet toppade försäljningen till Xbox One och hamnade på en andraplats bakom Final Fantasy XV till PlayStation 4. Just Final Fantasy XV gjorde en rekorddebut, vilket kanske inte var så väntat givet att Final Fantasy var galet stort till både PlayStation och PlayStation 2. Totalt sålde det i 1,5 miljoner exemplar, 75 procent av dem till PS4, och slog därmed tidigare rekord för det över 20 år gamla varumärket.

Battlefield 1 lyckades visserligen inte sälja allra bäst i december, men det drog in mer pengar än vad Star Wars Battlefront gjorde. Värt att notera på topplistan är också att det över tre år gamla GTA V finns med igen.

Tydligt är att exklusiva spel inte gick särskilt bra i december. Dead Rising 4 (Xbox One) mäktade med 315 000 sålda ex medan The Last Guardian (PS4) landade på ynka 250 000, en siffra som Sony inte kan vara särskilt nöjda med givet hur efterlängtat, hypat och hårt marknadsfört spelet var. Detta räckte till en niondeplats på PS4:ans egen topp tio.

Xbox One slog som tidigare rapporterat månadsrekord i december, men det räckte inte till seger den enskilda månaden. Nu meddelar NPD att ökningen jämfört med 2015 var 10 procent, vilket betyder att Microsoft måste ha sålt 1 507 000 konsoler. Eftersom PS4 inte ökade jämfört med året innan och siffran den gången var 1 580 000 betyder det att Xbox One och PS4 hamnade väldigt nära varandra denna gång.

Gapet i Nordamerika mellan PS4 och Xbox One uppges nu vara 1,65 miljoner enheter. Det ser väldigt svårt ut för Microsoft att hämta in under den här generationen.

Speltoppen i Nordamerika december 2016
01. Call of Duty: Infinite Warfare (XBO, PS4, PC)
02. Final Fantasy XV (PS4, XBO)
03. Battlefield 1 (XBO, PS4, PC)
04. Madden NFL 17 (PS4, XBO)
05.NBA 2K17 (PS4, XBO)
06. Watch Dogs 2 (PS4, XBO)
07. GTA V (multi)
08. Pokémon Sun (3DS)
09. FIFA 17 (multi)
10. Pokémon Moon (3DS)

Speltoppen i Nordamerika hela 2016
01. Call of Duty: Infinite Warfare
02. Battlefield 1
03. The Division
04. NBA 2K17
05. Madden NFL 17
06. GTA V
07. Overwatch
08. Call of Duty: Black Ops III
09. FIFA 17
10. Final Fantasy XV

Källa: NPD

En bra sammanfattning om Switch

Man ska inte sparka på den som ligger (om nu en konsol kan anses göra det redan innan den lanserats), men Colin Moriartys sammanfattning av allt som är på tok med Switch förtjänar en titt.

Detta eftersom han inte bara skriker av frustration, som många youtubare tenderar att göra utan faktiskt analyserar, vrider och vänder på saker och landar i en slutsats.

Slutsatsen är att Nintendo, tvärtemot mångas förväntningar (inklusive min) inte tycks ha förändrats efter fiaskot Wii U. Det, mina damer och herrar, bådar inte särskilt gott.

torsdag 19 januari 2017

Reggie Fils-Aime om Switch

Försäljningssiffror för Xbox One


Medan Nintendo är helt öppna med hur bra (eller dåligt) deras konsoler och spel säljer, och Sony åtminstone är generösa nog att dela med sig av siffror när PlayStation 4 når nya milstolpar har Microsoft inte sagt ett knyst om försäljningen för Xbox One två och ett halvt år.

Förklaringen är enkel: oavsett hur Microsoft skulle vända och vrida på statistiken skulle Xbox One framstå som hopplöst efter PS4. Xbox har alltid varit starkast på den nordamerikanska marknaden, varit en ganska marginell företeelse i Europa och ett skämt i Japan. Detta har inte ändrats under denna generation, skillnaden nu jämfört med när Xbox 360 fanns på marknaden är att Sony säljer bättre även i USA den här gången.

Enligt uppgifter från Superdata har Xbox One sålts i 26 miljoner exemplar världen över. Detta överensstämmer tämligen väl med Electronic Arts uppgifter om att det vid årsskiftet hade sålts totalt 80 miljoner konsoler (PS4+Xbox One). Sony har meddelat att PS4 efter julhandeln står på 53,4 sålda miljoner enheter.

Förhållandet mellan PS4 och Xbox One är således 2:1, och det ser inte ut att minska. Om Superdatas uppgifter är korrekta betyder det att Xbox One gick från 19 till 26 miljoner under 2016. En svag siffra, i synnerhet när vi betänker att Microsoft såg ett starkt andra halvår i Nordamerika genom lanseringen av Xbox One S. Detta betyder att PS4 dominerar Europa fullständigt.

Det blir allt tydligare att Xbox One aldrig kommer att bli en ny Xbox 360. Det tåget har gått, och Sony har genom bra prissättning och en enkel "spelen först"-approach vunnit spelarnas hjärtan denna generation. Det är inte så mycket Microsoft kan göra åt den saken nu.

Under senhösten väntas en ny Xbox One: Scorpio. Microsoft hoppas förmodligen att den ska kunna återuppliva varumärket ännu en gång, men det är oklart om de kan lyckas med det eftersom Scorpio är en premiumkonsol som väntas vara avsevärt dyrare än Xbox One S.

Det Xbox One framför allt behöver just nu är nya exklusiva spel.

måndag 16 januari 2017

Nintendos sista konsol


Är Switch Nintendos Dreamcast? Inte i betydelsen den där maskinen som var före sin tid på så många sätt utan som företagets sista konsol?

Jag utvecklar mina tankar kring detta i ett längre inlägg på Loadingbloggen.

söndag 15 januari 2017

NPD: Xbox One slog rekord i december


Eftersom alla pratar om Switch just nu (och de flesta tycks både besvikna och lite chockade över att Nintendo hade så lite att visa upp 40 dagar innan lanseringen) har konsolförsäljningen i Nordamerika hamnat i medieskugga.

Microsoft skickade ut ett pressmeddelande och berättade att Xbox One slog försäljningsrekord i december. Exakt hur mycket det betyder sade de, förstås, inget om, men nytt rekord innebär mer än 1 376 000 enheter en enskild månad (i december 2015 såldes 1 370 000 enheter medan PS4 den gången klättrade närmare 1,6 miljoner).

Rekordet räckte ändå inte för att slå PlayStation 4, som åter igen var den bäst säljande konsolen i Nordamerika. Däremot var Xbox One den enda konsolen som ökade jämfört med i december året före, så trots PS4 Pro och PSVR lyckades alltså PS4 inte nå samma nivå som ett år tidigare.

Eftersom Microsoft gillar att hitta positiva nyheter även när de får stryk har de konstaterat att Xbox One sålde bäst under årets andra halva. Ja, så kanske man också kan räkna.

fredag 13 januari 2017

Tankar om Switch

I en odramatisk men mycket japansk show har Nintendo nu officiellt avtäckt Switch inför kamerorna. Vi fick se mer av konsolen, dess kontroll och några spel.

Switch släpps den 3 mars i Japan, Nordamerika och utvalda europeiska länder, däribland Sverige. Priset är 300 dollar, vilket nog tyvärr inte betyder 3000 kr i Sverige utan snarare 3500 kr givet momsen och den nya kemikalieskatten. Det kan rent av bli lite mer än så.

Priset är högre än jag hade förväntat mig och gör mig tveksam till formatets chanser att slå igenom. Nintendo beskriver Switch som en "hemkonsol" som man också kan spela på hemifrån. Detta fokus är begripligt eftersom över 3000 kr för en bärbar spelkonsol är alldeles för mycket.

Som vanligt är Nintendo tämligen sparsamma med sina utläggningar om hårdvaran. De spel som visats upp hittills ger dock inte sken av att vara på PS4-nivå utan liknar faktiskt Wii U-standard, så prestandamässigt förväntar jag mig att Switch befinner sig någonstans mellan Wii U och Xbox One. Switch kommer precis som Wii U ha 32gb minne, vilket är begripligt med tanke på att det är plattan som är konsolen men samtidigt oerhört lite år 2017. Räkna med att köpa SD-kort.

Ett stort frågetecken har varit den nya onlinesatsningen. Ända sedan Gamecubes dagar i början på det nya millenniet har Nintendos akilleshäl varit online. Wii U blev aldrig det där stora steget framåt för Nintendo, även om Miiverse gillades av somliga. För Switch har vi inte fått se några detaljer exakt hur onlinetjänsten ska fungera än, bara att den kommer vara gratis från lansering och fram till i höst och att den som sedan prenumererar ska få ett NES- eller SNES-spel i en månad. Det lilla vi har sett av konsolens operativsystem är positivt, men åter igen är det alldeles för tidigt att fria eller fälla.


Spelen, då? För första gången sedan Gamecube medföljer inget spel när du köper en Nintendo-konsol. The Legend of Zelda: Breath of the Wild har Nintendo visat timtals av och det är som väntat ett lanseringsspel. Nytt var att de nu också lyfte på skynket för Super Mario Odyssey, ett nytt 3D-Mario som ska släppas lagom till julhandeln. Spelet ger mig lite Sonic Adventure-vibbar.

Det har ryktats om att en hel del populära Wii U-spel skulle konverteras till Switch. Mario Kart 8 Deluxe är ett sådant spel som konverteras men släpps med allt DLC och extra banor. Däremot valde Nintendo att i stället göra en uppföljare av Splatoon. Det skulle förvåna mig mycket om inte en upphottad version av senaste Super Smash Bros. är på gång också för lansering någon gång under året.


På spelfronten ser det annars rätt magert ut. Det vi sett hittills är Nintendos egna förväntade titlar, lite halvljumma tredjepartsspel och en konvertering av The Elder Scrolls: Skyrim. Än så länge har det inte visats någon exklusiv västerländsk titel som verkligen kan göra skillnad.

Det är förstås möjligt att det kommer visas på årets E3, men Switch släpps nu i mars och en bra lansering brukar vara om inte avgörande så i alla fall tongivande för en konsols framgång. En stabil release ger vind i seglen och stärker både utvecklares och konsumenters förtroende för plattformen.

Att EA utannonserade att FIFA kommer till Switch i höst är förstås viktigt. Men exakt hur pass passionerade EA är i att stötta Switch framöver vet vi inget om. Att de står på Nintendos scen och presenterar att FIFA kommer är ingen stor grej i sig. EA hade som bekant mycket positivt att säga om Wii U och skulle då skapa ett "unprecedented partnership" med Nintendo. Men i realiteten upphörde stödet redan efter några månader. Nu precis som då hänger allt förstås på försäljningen.

Lanseringslineupen ser mycket gles ut, vilket förvånar lite givet att lanseringen högst sannolikt sköts upp och Nintendo utåt sagt att de vill hinna få spelen klara i tid den här gången. Det är tydligt att Nintendo satsar allt på att Zelda ska göra jobbet, och det är mycket möjligt att det räcker. Breath of the Wild är trots allt ett oerhört efterlängtat spel.

Ty gimmick-spel som 1,2 Switch och Arms, äldre spel som Rayman Legends samt Puyo Puyo Tetris och Just Dance 2017 kommer inte sälja några konsoler. Och egentligen är det Mario och inte Zelda som brukar vara en så kallad system seller.

Efter att Switch visades upp i en kort trailer i höstas kände jag att den förmodligen skulle komma att ha störst chans till framgång i Japan. Nattens avtäckning stärker mig i den uppfattningen. Ubisoft har dock sagt att de har mer att visa upp, och det har ju ryktats om att Beyond Good & Evil 2 ska bli tidsexklusivt till Switch, så det kommer säkerligen mer från dem. I övrigt är det väldigt tyst från västerländska utvecklare än så länge.

Här och nu är Switch en föga imponerande och inte särskilt intressant konsol som till råga på allt är alldeles för dyr. Frågan är vilka som Nintendo tänker ska lockas att öppna plånboken. Man kan spela Mario och Zelda på den, men det har man alltid kunnat på Nintendos konsoler och det hjälpte inte Wii U. Även om Joy-Con-kontrollerna är rörelsekänsliga saknar Switch en ny gimmick som känns "wow". Och det vi sett av tredjepartsstöd hittills är som sagt inte alls imponerande.

Mario i stadsmiljö. Super Mario Odyssey blir
Nintendos stora dragplåster i julhandeln.

måndag 9 januari 2017

Microsoft lägger ned Scalebound


Platinum Games Xbox One-spel Scalebound har lagts ned. Detta har nu bekräftats av Microsoft, och därmed är spelet som många sett fram emot sedan det först visades 2014 bara att stryka från listan på potentiella storspel 2017.

Orsakerna till nedläggningen sägs det inget om, men Scalebound har sett allt sämre ut för varje gång det har visats upp. Det var som om Platinum inte fick någon fason på vad det var för spel de ville göra.

Phil Spencer måste ha våndats över beslutet att lägga ned utvecklingen, just Scalebound stack verkligen ut från de actionspel som Xbox har i överflöd och hade varit ett välkommet tillskott till en rätt smal lineup av konsolexklusiva spel.

Sannolikt höll det helt enkelt inte måttet, och efter så pass lång utvecklingstid ansåg nog Xbox-teamet att det inte var värt att fortsätta. Den kompletta tystnad som dominerat sedan E3 förra sommaren borde kanske ha varit en indikation på att allt inte stod rätt till, men en nedläggning av ett så pass stort spel är rätt ovanlig.

Tråkigt för alla som sett fram emot spelet, tråkigt för utbudet till Xbox One och tråkigt även för Platinum. Förhoppningsvis får de chansen att påbörja något nytt till Xbox vad det lider, men efter att denna historia fick det slut den fick förefaller det inte så troligt just nu.

Battlefield 1 är bra, men...


Jag sitter just nu och spelar en av fjolårets julklappar, höstens actionbrakare Battlefield 1. Dice har gjort mycket bra här. De har tagit en militär konflikt som aldrig skildrats i ett FPS tidigare, kastat in tidstypiska vapen och platser, kryddat med lera och grus, adderat en handfull mänskliga öden och gjort en modern first person shooter av det.

Detta är en bedrift i sig. Battlefield 1 är imponerande på fler sätt än bara det rent grafiska. För första gången på vad som känns evigheter, ja kanske någonsin, bjuds det på en bra och välberättad kampanj.

Men någonstans längs stränderna i Gallipoli känner jag att mitt engagemang sviktar. Det är inte spelets fel, för Dice gör egentligen inget direkt fel här förutom att de inte riktigt vågar släppa taget och bjuda oss på en illusion av första världskrigets helvete rakt av (det är förståeligt, Battlefield 1 måste tilltala den breda massan för att bli framgångsrikt).

Nog för att jag gillar linjära spel, men här blir det linjärt på ett nästan tragikomiskt sätt. Detta eftersom området ser ut att erbjuda möjligheter men egentligen inte gör det. När jag försöker ta en omväg runt de ilsket skjutande fienderna får jag en brysk tillsägelse att omedelbart återvända till slagfältet.

Petitesser i det stora hela. För egentligen är det nog främst mig det handlar om ändå. Är det kanske så att jag börjar växa ifrån alla dessa shooters? Att de likt en gammal sliten discolåt börjar kännas lite tradig och utnött vid det här laget?

Battlefield 1 försöker så mycket och gör så mycket bra. Och ändå kan jag inte riktigt känna det där suget att återvända. Kanske har det inte främst med en växande avsmak för shooters att göra ändå, jag spelar trots allt om BioShock Infinite till Xbox One just nu och har nästan lika roligt denna gång som 2013.

Möjligen är det som jag spekulerar om i min Loadingblogg; när det bara är några minuters avkoppling jag söker är det lättare att återvända till spel jag känner igen och nästan kan utantill än att ge mig in i ett helt nytt som kräver mer engagemang och uppmärksamhet.

söndag 8 januari 2017

Jason Bourne är tillbaka


Den hade legat i några veckor här hemma. Blu-ray-filmen Jason Bourne. Först nu fick jag lust att se den.

Jag var ett fan av de tre första Bourne-filmerna. Jag köpte dem på HD DVD när det begav sig, de var tillsammans med filmer som King Kong och Pianisten bra filmer att visa upp det nya filmformatet med.

Jason Bourne är den första filmen i serien som inte har den ludlumska titeln "The Bourne...". I övrigt är det mesta sig likt. Matt Damon, Julia Stiles, Paul Greengrass, producenterna Frank Marshall och Doug Liman, allihop är tillbaka. Och Tommy Lee Jones har ersatt tidigare CIA-chefer som den som vill jaga och kallblodigt döda Bourne. Ny i gänget är stjärnan Alicia Vikander som spelar den återhållsamma kraften som vill "prata" med Bourne.

Slutresultatet? En rätt bra historia som hålls tillbaka av vissa svårsmälta överdrifter (Vincent Cassel spelar en skicklig lönnmördare som löper helt amok i slutet). Särskilt mycket skådespeleri blir det inte, särskilt inte för Matt Damon som mest tillbringar hela filmen med att fly. Men det är också tydligt att de försöker utveckla jakten på Bourne hela tiden - det måste vara den första biljakten i ett parkeringshus jag har sett.

Tyvärr saknas den där riktigt starka karaktären på fiendesidan. Här finns ingen Pamela Landy (Joan Allens karaktär i The Bourne Supremacy). Alicia Vikanders karaktär är tråkig och humorlös. Tyvärr. Vi vet ju att Vikander är en bra skådis, men här får hon en väldigt platt och färglös karaktär att spela.

Summa summarum är Jason Bourne är gedigen Bourne-rulle. Spännande och underhållande för stunden men lite förutsägbar mot slutet och av det skälet kanske inget jag kommer se om.

En svag 4/5

fredag 6 januari 2017

CES: Nvidia visar upp det intelligenta hemmet


Det var väntat att vi skulle få se en ny Nvidia Shield Android TV på CES. Denna gång har Nvidia ompaketerat produkten något, plocka bort "TV" ur namnet och döpt den till en "streaming box".

Andra generationens Shield stöder inte bara 4K utan även HDR. Den är märkbart mindre och har fått en omdesignad handkontroll som också den har krympt i storlek. Nu ingår även fjärrkontrollen, vilket är välkommet eftersom den kostar närmare 600 kr att köpa separat.

Precis som tidigare är priset för 16gb-modellen 1995 kr medan 500gb-modellen kostar 2995 kr. Den kommer finnas i utvalda butiker inom kort (tips: Elgiganten).

I samarbete med Google har Nvidia utvecklat tillbehöret Nvidia Spot (se trailer). Det är en smart mikrofon som kan placeras runt om i hemmet, via Wi-Fi kopplas till din Shield och ta kommandon från dig varhelst i hemmet du befinner dig. Är tanken.

Nvidia utmålar en framtid där nästan allt i vårt hem kan skötas med röststyrning. Det är futuristiskt eggande och lite läskigt på samma gång. Vi håller onekligen på att bygga ett system som skulle få Orwell att få kalla kårar. Men visst, om man bara tittar på tekniken och inte dess långtgående effekter på samhället är det onekligen imponerande.

Inte heller denna gång lär Shield nå en större publik, men Nvidia ligger i framkant på flera områden och samarbetet med giganter som Google och Facebook ökar förstås räckvidden.

Det är också värt att påminna om att det är Nvidias Tegra X1 som kommer sitta i Nintendos kommande konsol Switch.

Sega registrerar Shenmue HD


Efter att Yu Suzuki drog igång sin Kickstarterkampanj för Shenmue III, som har gett närmare 6,7 miljoner dollar, har fansen krav på att Sega ska släppa en HD-remaster av Shenmue och Shenmue II ökat.

En HD-remaster vore ju smart på så många sätt. Att låta både gamla fans och nya spelare ta del av dessa två ikoniska spel skulle öka hypen inför Shenmue III (vilket i och för sig inte Sega skulle tjäna ett nickel på, men det är trots allt deras varumärke) och samtidigt skulle Sega kunna dra nytta av denna hype genom att öka intresset för HD-remastern. Win-win, således.

I september registrerade Sega shenmuehd.com och shenmueremastered.com, vilket uppmärksammats först nu. Innan vi hoppar jämfota av glädje ska det sägas att ett registrerat varumärke inte behöver betyda annat än att ett bolag vill skydda varumärket i fråga.

Men en remaster skulle onekligen ligga helt rätt i tiden. Shenmue III ska släppas i slutet av 2017, men de flesta tror att 2018 är troligare. Att då släppa Shenmue och Shenmue II HD förefaller mycket logiskt.

Vi vet att det finns många utmaningar att göra remasters av dessa spel, och för att de ska bli bra för en modern publik behöver Sega inte bara putsa på grafiken och upplösningen utan jobba med både kostsamma ljuddubbningar och den styltiga kontrollen, som är spelens svagheter och känns väldigt förlegade i dag.

Jag är lite tveksam till att Sega kommer lägga ned så mycket resurser på detta för en högst oklar inkomst i retur. Mer troligt är en rak HD-remasters, det vill säga med bättre upplösning och grafik men inte så mycket mer. Men om de verkligen ska göra en remaster vore det allra bästa att ge allt och släppa spel som inte bara gläder gamla fans utan också kan locka nya.

torsdag 5 januari 2017

PS4 hade en bra jul


Sedan PlayStation 4 lanserades och blev en omedelbar succé har Sony varit generösa med att redovisa hur pass bra konsolen har sålt.

I början av december meddelade Sony att de sålt 50 miljoner PS4. Nu får vi veta att de sedan dess har sålt ytterligare 3,4 miljoner konsoler, vilket gör att PS4 alltså står på 53,4 miljoner globalt. Julhandeln blev som väntat en stor framgång. Mellan den 21 november och den 1 januari krängde Sony hela 6,2 miljoner PS4-konsoler.

Uncharted 4: A Thief's End, en av fjolårets stora releaser till PS4, hade så sent som den 21 december sålt i 8,7 miljoner exemplar. En hel del av dem lär vara bundlingar eftersom spelet packats ihop med konsolen under en tid.

Microsoft har varit knäpptysta sedan Xbox One fick stryk av PS4 i Nordamerika i november (nästa fredag får vi veta om PS4 även vann december). Vi vet inte hur mycket Xbox One har sålt globalt eftersom Microsoft inte säger ett pip om saken.

Kvalificerade gissningar landar någonstans runt hälften av PS4, vilket i så fall skulle kunna betyda 26 miljoner. Det förefaller alltmer osannolikt att Xbox One ska lyckas komma ens i närheten av den försäljning som Xbox 360 åstadkom.

Xbox 360 var lite unik på så vis att den efter hela fem år på marknaden kom in i "andra andningen" tack vare Kinect. Microsoft hoppas förstås att Scorpio ska kunna erbjuda ett liknande uppsving. För PS4 verkar det däremot inte behövas - försäljningen har varit stabil sedan 2013 och visar inga tecken på att avta.

tisdag 3 januari 2017

Rykte: Beyond Good & Evil 2 tidsexklusivt för Switch


I slutet av nästa vecka kommer Nintendo berätta mer om sin kommande konsol Switch, vilket betyder att vi väntas få information om pris, lanseringsdatum och spel.

På Twitter hävdar Laura Kate Dale, som har ett rätt gott rykte, att det kommande Beyond Good & Evil 2 kommer att bli tidsexklusivt i 12 månader till Nintendo Switch. Därefter ska det släppas digitalt till Xbox One, PlayStation 4 och PC.

Om detta stämmer är det en rejäl fjäder i hatten för Nintendo och givetvis ett köpargument för alla som sneglat på Switch. Men frågan är om det är bra för Ubisoft. En PS4-exklusiv release hade sannolikt ökat chanserna till fina försäljningssiffror.

Fredagen den 13 januari kl. 05.00 svensk tid börjar Nintendos livesändning. Om ryktena stämmer lär vi få en teaser då.

söndag 1 januari 2017

Ett spännande 2017


Det nya året har börjat och det var på tiden. 2017 ser nämligen ut att bli ett riktigt spännande år. Massor av spelmums väntar på oss.

Två nya konsoler ska lanseras. Nintendo Switch släpps någon gång i mars, alla detaljer offentliggörs den 13 januari svensk tid. Först efteråt är det möjligt att göra några seriösa bedömningar av konsolens chanser till framgång. Sådant som pris, batteritid och lanseringslineup är avgörande. Mest nyfiken är jag egentligen på vilka exklusiva tredjepartsspel som Nintendo har lyckats knyta till sig.

Microsoft lanserar å sin sida sin tredje Xbox-konsol på fyra år. Project Scorpio ska släppas innan årets slut. Antingen får vi se den på E3 i juni eller så väljer Xbox-teamet att visa upp den på ett eget event (Xbox One fick ett eget event medan Xbox One S avtäcktes på E3). Specifikationerna vet vi redan, men det alla är mest nyfikna på är vilken prislapp som Microsoft kommer sätta.

Det mesta tyder på att jag kommer slanta upp för en Scorpio när den släpps - förutsatt att den inte klättrar över 5000 kr. Dock kommer jag även behöva köpa en ny TV för att få del av den nya tekniken på allvar.

Allra först ska vi ta oss an Resident Evil 7, som släpps redan den 24 januari. Det mesta vi har sett och hört tyder på en förnyelse och nytändning för franchisen liknande den som Resident Evil 4 bidrog med. Det bådar således gott för en spelserie som fyllt 20.

Största av allt under 2017 är Shenmue III. Om det nu släpps. Det ska officiellt lanseras under 2017, men jag utgår från att spelet försenas åtminstone till våren 2018. Allt annat vore en glad överraskning (viktigast är faktiskt att spelet blir bra).

Vi har ett spännande år framför oss med två konsollanseringar och massor av heta spel. Plånboken gråter lite, men det brukar den göra.

Kolla även:
Sony visar upp konsolexklusiva spel för 2017 i denna trailer.