Under den käcka rubriken "Mormor jagar barnbarnens highscore på julafton" presenterar TeliaSonera resultatet av en undersökning om svenskars spelvanor. 2 477 personer i åldrarna 14 till 80 år har tillfrågats.
Jonas Hallberg, som är spelansvarig på TeliaSonera, säger:
"Helt klart så har TV- och datorspel gått från att vara en pojkrumsaktivitet till ett familjenöje för alla generationer. Bland 56-plusarna är det bara varannan som aldrig spelat TV-spel i år."
Det är ganska anmärkningsvärt att människor "på dödsidan", det vill säga efter 50, spelar TV- och datorspel i så pass hög grad. Storkonsumenterna av spel är fortfarande män, men även här har det skett förändringar. I åldersgruppen 23-35 år säger över en tredjedel, 36 procent, att de spelar dagligen (vilket är en större andel än för gruppen 18-22 år). Även könsfördelningen har blivit jämnare. Bilden av att TV- och datorspel är en syssla för tonåriga grabbar håller på att förändras.
Nu ska sägas att undersökningen inte är ett under av vetenskaplighet. TeliaSonera frågar bland annat vilken som är favoritaktiviteten efter julbordet. Det populäraste svarsalternativet med 55 procent av rösterna är "spela sällskapsspel", vilket inbegriper såväl TV- och datorspel som "traditionella spel". Det görs alltså ingen skillnad mellan World of Warcraft, Wii Sports och fia med knuff.