lördag 30 maj 2009

Xbox 360 över 30 miljoner - en framgång?

Det går riktigt hyggligt för Xbox 360. Microsoft meddelade nyligen att maskinen har brutit 30-miljonersvallen. 20 miljoner av köparna är aktiva på Xbox Live, spridda över 26 länder.

Microsofts konsol står för den största procentuella ökningen under 2009, 28 procent bättre än rekordåret 2008. Detta visar att Xbox 360, trots att den är äldst, fortsätter att utvecklas. Halo 3 släpptes hösten 2007 och sedan dess har Microsoft inte haft en lika stor release (även om GTA IV onekligen var stor, var den inte exklusiv). Det har dock fortsatt att släppas tillräckligt intressanta spel i tillräckligt snabb takt för att formatet inte bara ska hållas levande utan faktiskt bli mer och mer populärt.

Till skillnad från de tunga förluståren med Xbox under 2001-2005 (egentligen även efter det), tjänar Microsoft pengar på sin Xbox 360. Xbox Live är en förklaring. Hittills har runt en miljard nedladdningar gjorts från tjänsten. Bara i USA har spelare lagt ut 14,5 miljarder dollar på produkter till Xbox 360 så här långt, vilket inkluderar spel och allehanda tillbehör. Den genomsnittlige Xbox 360-spelaren äger 8,3 spel till sin maskin, vilket är mer än till något annat format.

Microsoft har anledning att vara rätt nöjda. De tycks ha hittat en affärsmodell som fungerar och erbjuder bra balans. Men det finns en orsak till att de över huvud taget inte nämner konkurrenterna. Sonys PlayStation 3, som allmänt kommit att betraktas som lite av en flopp så här långt, hade i februari (enligt Sony) nått försäljningssiffror på 21,3 miljoner. Märk väl att den lanserades betydligt senare än Xbox 360 och fortfarande är betydligt dyrare. Utöver detta är det oerhört långt upp till marknadsledande Wii, som sålde 26 miljoner bara det senaste året och ligger på över 50 miljoner totalt så här långt...

Gamasutra, Edge