fredag 22 maj 2009

V tillbaka - katastrof!



Så, det blev av till slut. V kommer i 2000-talsversion på TV. Det känns spännande. Men efter att ha sett trailern: Nej, nej, nej! Vad har de jäklarna gjort? Var är Diana? Var är de speciella rösterna? Var är uniformerna? Ingenting verkar ju ha återanvänts från originalserien! Om man ska göra en remake måste man ju för tusan flirta med originalet, åtminstone lite!

Mycket var bra i V. Serien är fortfarande sevärd men faller på väldigt taffliga specialeffekter och lite corny inslag här och var. Med dagens teknik skulle det förstnämnda lätt kunna undvikas. En bra manusförfattare skulle ha vett att använda det bästa från V (karaktärerna och blinkningarna till nazisternas behandling av judarna). Utgå från originalet och bygg vidare i stället för att hitta på något helt nytt. När moderskeppen är häftigare i 80-talsversionen än i 2000-talets variant är det något som är fel.

Att det ska bli en mastodontserie enligt amerikansk modell gör inte saken bättre (det talas om fyra säsonger på upp till 22 avsnitt vardera). V var bra i fem avsnitt - först Kenneth Johnsons del 1-2 och sedan de actionladdade delarna 3-5 som slutade med att Diana flydde. Därefter följde en budgetvariant som var ren skit. Om nu 5-6 avsnitt i TV inte anses betala sig, varför inte göra två långfilmer? En cliffhanger i den första leder till den andra. Upp till hela 88 avsnitt - det säger sig självt att tempot och intensiteten omöjligt kan hållas uppe. Vi kommer att få se en massa skit för att fylla utrymmet. Åtminstone jag har inte tid eller intresse att följa en serie i så himla många avsnitt. En bra historia kan berättas på betydligt kortare tid. Så i slutändan handlar det bara om en sak: pengar för sändningsrättigheter.

I oktober bloggade jag i ämnet och skrev: "Risken med nyinspelningar av gamla klassiker är förstås alltid att de dels förstör det nostalgiska skimret vi lever med av det vi älskade för 10 eller 20 år sedan. Dels att de misslyckas med att leverera samma känsla som originalet. Det är svårt att tillfredsställa nostalgiker. Ett första steg är ju att få rösterna rätt..." Inte ens det verkar de alltså ha lyckats med eller velat beakta. Har de ens sett serien själva?

Nä, jag tror inte att många V-fans kommer att gilla detta. Vi har helt klart längtat i onödan. Fan ta er. Det hade varit så enkelt.