måndag 4 maj 2009

Byt in HD DVD och få Blu-ray på posten

HD DVD gick officiellt i graven den 19 februari 2008 när Toshiba gav upp kampen mot Blu-ray (även om filmer fortsatte att släppas under större delen av året). Sedan dess har sannolikt de flesta HD DVD-ägarna gått och köpt en Blu-ray-spelare.

I USA erbjöd vissa affärskedjor kunder att byta in sina HD DVD-filmer och få en Blu-ray-version i utbyte månaderna efter nederlaget. Problemet var att många filmer, exempelvis alla filmer från Universal, bara fanns på HD DVD. Nu har i stort sett alla intressanta filmer som bara fanns till HD DVD även släppts till Blu-ray (även om Fear and Loathing verkar dröja...).

Många sitter alltså på filmer som de inte kan se på sin Blu-ray-spelare. Det torde inte vara något egentligt bekymmer, den som gillar att ha svart blänkande teknik i sin TV-bänk kan säkert stå ut med att både en HD DVD- och en Blu-ray-spelare trängs om utrymmet. Men för den som anser att den gamla spelare mest tar plats erbjuder Warner en lösning: byt in dina gamla HD DVD-filmer och få en Blu-ray-version. Allt du behöver gör är att posta in omslagen till dina HD DVD-filmer (så att äktheten kan verifieras), betala fem dollar plus frakt och sedan invänta helt nya Blu-ray-varianter. Du får alltså behålla din HD DVD-skiva. Synnerligen generöst! Personligen ser jag ingen poäng i att byta ut omslagen till fullt fungerande filmer när jag har en HD DVD-spelare som både kan spela alla HD DVD-filmer och alla mina DVD-filmer. Det kommer att bli inköp av en Blu-ray-spelare framöver också (när annat inte prioriteras högre). De får helt enkelt samsas i den trånga TV-bänken vad det lider.

Detta erbjudande väcker även andra tankar. Om Warner kan erbjuda filmer för fem dollar (ungefär 40 kronor) på detta sätt - vilken är vinstmarginalen för en Blu-ray-film? I Sverige kostar de vanligtvis runt 200 kronor (men ofta 250 kr) i butik, vissa äldre går att få för 150 kronor. Nypriset i USA är 25 dollar, vilket motsvarar 200 kronor. Vinstmarginaler var det, ja...

Mer information finns på Warners Red2Blu-sajt. Att erbjudandet bara gäller i USA hade du säkert redan listat ut...

HD DVD-filmer kan bytas mot Blu-ray-filmer.
Om det står Warner på dem. Och om du bor i USA.