tisdag 8 juni 2010

iPhone 4 - telefon eller dator?

Apple har utannonserat nya iPhone 4. Mycket har blivit ännu mer.

Den är nästan en fjärdedel tunnare, skärmen har fyra gånger fler pixlar, HD-videoinspelning på 720p, förbättrad batterikvalitet, wi-fi "FaceTime"-videosamtal, videoredigering med iMovie och mycket mer.

Är det fortfarande en telefon vi pratar om eller en liten handdator? Frågan är befogad. Jag äger en iPhone 3GS och är i ärlighetens namn halvnöjd med den. App-systemet är fantastiskt, skärmen är jättebra, men högtalaren är betydligt sämre än i min gamla Nokia och det låsta systemet med ringsignaler är oerhört korkat. Batteritiden är i ärlighetens namn usel. Vill man i första hand ha en telefon och inte en multimediapryl, är iPhone således inte det bästa valet.

iPhone 4 släpps i USA, Japan, Storbritannien, Tyskland och Frankrike den 24 juni för det rekommenderade priset 199 dollar (16GB) och 299 dollar (32GB). Med tanke på att iPhone 3GS kostar i runda slängar 6 000 kronor i Sverige utan abonnemang kan vi nog räkna med ett rätt högt pris även på iPhone 4 på våra nordliga breddgrader. När den väl släpps.