måndag 2 augusti 2010

Ett annat Sega

Det var 90-tal, det var Sega mot Nintendo, Sonic mot Mario. Sega var de kaxiga uppstickarna som nästan fick Nintendo på fall, som skakade en hel spelvärld. Men framgångarna steg dem åt huvudet, visionerna började sina. När Sega planerade en liten uppgradering till Mega Drive, Giga Drive, planerade nykomlingen Sony en CD-baserad 3D-maskin. Sega fick skyndsamt ändra sina planer och hann avverka halva solsystemet i jakten på en uppgraderad Mega Drive innan de till slut snabblanserade Saturn - en maskin som visserligen hanterade 3D men som från början inte var tänkt att göra det och därmed blev en utmärkt 2D-maskin. Mitt i 3D-erans början.

Saturn blev dock inte Segas största fiasko. Segas förmodligen bästa konsol i företagets historia, Dreamcast, satte slutlig punkt för företagets tid i rampljuset. Ändå var det under denna korta men intensiva period som Sega gav oss några av de bästa och mest innovativa spelen som någonsin burit en blå logga. När de var pressade mot väggen.

Vi har slutat att räkna antalet felbeslut i företaget för länge sedan. Förmodligen skulle Sega passa bra som exempel inom företagsekonomin på hur ett företag inte ska fungera. Sedan Sega lade ned sin hårdvaruutveckling har mycket hänt. Många trodde att Sega skulle växa till en kraft att räkna med igen på mjukvarusidan. Nu skulle företagets alla genier få använda sin fantasi fritt och Segas spel kunna spelas av alla!

Så har det inte blivit. I stället har vi fått se ett en gång stort och framgångsrikt företag fortsätta göra förluster, gå samman med leksakstillverkaren Sammy och i princip upphöra med att göra bra spel. Yakuza är ett av ytterst få exempel på en bra spelserie som Sega har lyckats skapa sedan de lade ned Dreamcast vid 2000-talets början. De har spottat ur sig uppföljare till vissa gamla spelserier, och återupplivat andra, men resultatet har sällan blivit särskilt bra. Det senaste kvartalet gjorde Sega återigen förlust vilket tvingar företaget att göra ytterligare omprioriteringar. Frågan är om Sega ens kommer att vara en spelutvecklare som syns och hörs i framtiden.

Det Sega som en gång skapade Phantasy Star, Sonic the Hedgehog, Sega Rally och Shenmue finns inte mer. Sonic är för övrigt i praktiken död han också.
Vila i frid.