söndag 1 augusti 2010

Stort intresse för Kinect

Förbokningarna för Kinect slår rekord på sina håll. Det finns förväntningar på en halv miljon förbokade enheter inför lanseringen i november. Bara i Storbritannien. Har Microsoft en succé på gång?

En bra start betyder inte nödvändigtvis succé. Vi har ett antal historiska exempel på hårdvarureleaser som har varit positiva men där produkten likafullt slutat som flopp. Sega Saturn sålde bättre än PlayStation i Japan initialt. Förhållandet sades vara 5 mot 3. Sedan vet vi hur det gick, vilket visserligen hade många orsaker. Dreamcast sålde rekordsnabbt i Storbritannien vid releasen och konsolens framtid tycktes tryggad. Så var inte fallet. Något år senare tillhörde maskinen gruppen "misslyckade konsoler" och blev spiken i kistan för Sega som hårdvaruutvecklare. Historiskt har det även varit svårt att få dyra konsoltillbehör att slå, men även här är det främst Sega som har misslyckats.

Tiderna förändras och vi med dem. Microsoft är ett företag med ekonomiska resurser. De kan bryta en negativ spiral genom att subventionera sina produkter, marknadsföra dem annorlunda eller köpa upp speldivisioner som gör de spel folk efterfrågar. Kinect har potential att bli en ny Wii-gimmick. Jag tror dock att Microsoft kommer att få arbeta hårt för att Kinect ska bli en långvarig succé.

En lyckad release är som sagt ingen garant för framgång. Men en lyckad release ger styrfart och självförtroende och sätter produkten på kartan. Det blåser positiva vindar för Microsoft just nu, men än så länge bygger allt på berättelser från återförsäljare och inga konkreta siffror. Först den 4 november, då alla förbokningar bildar adderas till alla som väljer att köpa på releasedagen, vet vi om intresset för Kinect är så stort som det förutspås.