tisdag 20 juli 2010

Nya Xbox 360 rockar i Storbritannien


Lanseringen av nya Xbox 360 (eller Xbox 360 Slim som den döpts till av media, trots att namnet på konsolen inte har ändrats) var lyckad i USA och resulterade i en stark junimånad för formatet i staterna. Det tycks ha gått minst lika bra i Storbritannien. Xbox 360 slog både PStwo och PS3 Slim på fingrarna under lanseringsdagen, vilket är imponerande. Vi ska bära i minnet att lanseringen skedde under en sommarmånad, normalt sett ingen tid på året då företagen brukar lansera hårdvara eftersom allt är lite stiltje.

Än har vi inte fått några siffror, men uppgifter hävdar att nya Xbox 360 sålde lika bra under två dagar som originalet gjorde vid lanseringen 2005. Många ville alltså ha Microsofts nya pianolackade, slimmade och tystare konsol. Många av dem är säkerligen redan ägare av en Xbox 360. Jag är faktiskt lite sugen själv trots att jag redan har köpt en ny Xbox 360 för inte så länge sedan. Game och GameStop har erbjudit kunder att byta in sina gamla konsoler.

Till skillnad från de PlayStation 3-ägare som köpte en PS3 Slim och bytte ned sig något rent tekniskt, får den som byter till den nya Xbox 360 en maskin som saknar de problem som Microsofts konsol dragits med sedan releasen 2005, däribland överhettning, samt en större hårddisk, fler usb-portar och en kontakt för Kinect-kameran som gör att du slipper en adapter.

Det fanns vissa frågetecken kring hur pass populär nya Xbox 360 var i USA i juni när det visade sig att endast 4 av 10 sålda konsoler var av den nya sorten medan nästan lika många var Arcade-konsoler som reades ut. Framgången i Storbritannien skulle kunna indikera att suget trots allt finns där. Och då ska tilläggas att nya Xbox 360 har fått samma pris som den gamla, ja i princip något högre eftersom den inte bundlats med tre, fyra spel som Elite-modellen. Microsoft kan alltså sänka priset om det behövs i höst och göra förmånliga spel- och Kinect-bundles i november. Hösten blir minst sagt spännande.