onsdag 7 juli 2010

Vi vill fortfarande ha spel på skiva

64 procent av av konsumenterna vill fortsatt ha spel på ett fysiskt lagringsmedium och inte enbart som nedladdningsbart material, visar en ny undersökning. Jag instämmer.

Det är något speciellt med att ha ett nytt spel i sin hand, att öppna förpackningen, ja rent av att känna doften. Det är dessutom mycket lättare att lägga ut 550 kronor på en produkt om man får hålla den i handen, ställa in den i hyllan och känna att man inte behöver oroa sig för att den på grund av något tekniskt problem ska försvinna.

Även om möjligheterna att ladda ned hela spel fortsätter att förbättras tror jag att vi även under överskådlig framtid kommer att se spel i plastfodral. Utvecklingen vi just nu ser är faktiskt att konsumenterna är beredda att betala allt mer för allt lyxigare utgåvor av spel. Begränsade upplagor av vissa storspel kan gå loss på runt 2 000 kronor, alltså samma pris som för en spelkonsol. Denna utveckling motsäger att vi inom kort kommer att få se nedladdningsbara spel allena.

Samtidigt finns det all anledning att bejaka utvecklingen av att äldre spel släpps för en billigare summa online. Hela spelhistorien väntar på att tillgängliggöras för nya generationer spelare.

De flesta vill fortfarande ha spelet fysiskt tillgängligt.