tisdag 27 juli 2010

Blu-ray redan gammal teknik?

DVD ersatte VHS (i Asien VCD), Blu-ray skulle ersätta DVD (vilket återstår att se). Men vad ersätter en dag Blu-ray?

Redan innan Blu-ray vann slaget mot HD DVD kunde vi läsa om bättre tekniska lösningar med bättre lagringskapacitet, som HVD (som kan lagra 3,9 terrabyte). Problemet med de produkter som visades var framför allt priset, vilket gör att de knappast lär nå allmänheten inom en snar framtid. Om ens alls. Frågan är dessutom om vi alls behöver se film på skivor med en sådan enorm lagringskapacitet. Är det då inte lika bra att lagra filmen på ett smartcard eller usb-minne?

Sony har utvecklat en teknik som visserligen inte når HVD vad gäller lagringskapacitet, men som ändå slår Blu-ray 20 gånger om. Tekniken, som ännu inte har fått något namn, har en blåviolett laser som läser av skivan betydligt snabbare. Det är samma lösning som gör Blu-ray bättre än DVD, men här snackar vi alltså en betydligt större uppgradering. Lagringskapaciteten på en skiva är 1 terrabyte.

Något nytt filmformat lär vi inte få se. Sony är nog inte särskilt angelägna om att konkurrera med sig själva nu när Blu-ray börjar få lite fart på försäljningslistorna i vissa länder. Men det säger lite om den snabba teknikutvecklingen och stället också frågor om vad framtidens filmformat egentligen kommer att vara.