onsdag 21 juli 2010

Kinect får pris och bundle

Sedan länge har Kinect (tidigare känd som Natal) gått att förboka hos Webhallen för 1 499 kronor. Efter lång tid uppmärksammades detta i internationell spelmedia. Priset var inte bekräftat men sågs som en indikation på var det slutligen skulle hamna. Microsoft kommenterade förstås inte. Nu visar det sig att priset blir 149 dollar, vilket vanligtvis betyder 1 499 kronor i dyra Sverige.

Är det dyrt? Givet att det går att få en Wii för nästan samma pris är det dyrt för ett tillbehör. Men Microsoft vill visa att Kinect är mer än bara ett tillbehör till en spelkonsol. Lyckas de övertyga oss om det, kommer Kinect att sälja. Sedan hänger det förstås på spelen, som hittills är långt ifrån imponerande. Kinect Adventures kommer att medfölja gratis i Kinect-paketet. Microsoft bundlar sin kamera med en ny Xbox 360 som får 4GB flashminne i stället för ett 512MB minneskort (det rör sig således om ersättaren till Arcade-modellen). Priset för paketet blir 300 dollar. För 3 000 kronor kommer det alltså gå att köpa en Xbox 360 4GB med Kinect och ett spel i Sverige.

Framgången hänger mycket på hur Kinect kommer att presenteras. Eftersom folk är beredda att betala runt 2 000 kronor för Rock Band är Kinect inte nämnvärt dyr alls. Det är dessutom främst ett hårdvarutillbehör (och den kan användas till annat än bara spel). Historiskt har hårdvarutillbehör till konsoler inte varit särskilt framgångsrika. Kanske kan Microsoft ändra på detta. Potentialen för Kinect är trots allt stor. Men än har vi inte sett spelen och än har endast en mindre andel spelentusiaster och spelmedia ens fått chansen att testa produkten. Vi vet därför väldigt lite. 15 spel ska vara tillgängliga vid release (se här ett antal spel som kommer framöver). Frågan är om något av dem kommer att locka köpare. Om de intressanta spelen dröjer, lär även köparna avvakta. Då riskerar Kinect att få en halvdan release.

Bedömare tror att produktionen är i full gång och spår att Microsoft kommer att sälja fyra miljoner Kinect innan årets slut. Hur det än blir med den saken, räkna i alla fall med en fet reklamkampanj.