lördag 3 juli 2010

Xbox 360 på väg utför?

Det surrar en del kring Xbox 360 just nu. Microsoft har visat världen Kinect, med blandad respons, och även lanserat en slimmad version av sin konsol. Men vad kommer dessa satsningar betyda för konsolens framtid?

Xbox 360 har sålt uselt i Japan från dag 1. Nu plötsligt kommer en tydlig boost i försäljningen. Förklaringen är den nya modellen, sänkta priser på de gamla samt spelet Monster Hunter Frontier Online. Det lyfte Xbox 360 från drygt 2 000 sålda ex per vecka till över 17 000 den senaste veckan, vilket placerar konsolen strax bakom Wii och PlayStation 3. Troligtvis är det endast fråga om en högst tillfällig uppgång och Xbox 360 lär snart befinna sig i botten av försäljningslistorna igen.

Microsoft gläds just nu åt en försäljningsökning för sin konsol i USA tack vare prissänkningar på de äldre modellerna Elite och Arcade och lanseringen av den nya Xbox 360. Men glädjen kan bli kortvarig. Medan Microsoft hoppas att en ny modell och lanseringen av Kinect ska ge plattformen nytt liv, tror DFC Intelligence att Xbox 360 är vad som i boxningstermer brukar benämnas "over the hill", det vill säga har de bästa åren bakom sig. Några goda år återstår, tror DFC. Jag är benägen att hålla med, men jag tror inte att Xbox 360 kommer att leva till 2014 som Microsoft har antytt när de hävdat att vi bara passerat halvtid för konsolens livscykel.

Allt hänger på hur Kinect mottas av konsumenterna. Microsoft har lagt alla ägg i samma korg i sin strävan att äntligen bredda sin kundbas utöver de FPS- och actionglada hardcore-fansen. Det är ett riskabelt spel. Jag tror att det kommer att bli svårt att trumma in ett budskap om Xbox 360 som "en konsol för alla" fem år efter dess release. Det förefaller sent påtänkt. Just nu satsar den amerikanska mjukvaruutvecklaren allt på Kinect eftersom de vet att det inte finns någon återvändo och konsolens framtid hänger på detta tillbehör. Samtidigt måste det emellertid finnas en plan B undanstoppad någonstans i skrivbordslådan, ty floppar Kinect måste Microsoft göra ett motdrag. Fem sex år in i en livscykel kan bara bli en ny konsol.

Microsoft satsar allt på den nya modellen och Kinect.
Inom ett år vet vi om kunderna är lika förtjusta.