måndag 12 juli 2010

En strong insats


Det är något med bad guys i filmer och serier. Som liten avgudade jag den riktiga antagonisten i TV-serien V, Diana. Hon såg ond ut, var ond och hade den där isande blicken som varje respektabel ondskefull karaktär bör ha. Den som går rakt genom TV-rutan.

I dagens filmer är det lite si och så med det. Ett undantag är Mark Strong. Han har mest arbetat för TV men har även synts i en del bra filmer på sistone. Strong spelar exempelvis den jordanska säkerhetstjänstens chef Hani i Body of Lies och gör en kanonroll. Där är han visserligen ingen riktig bad guy utan ger snarare ett intryck av en sträng och brutal magister. Det kan även nämnas att han spelade lönnmördaren Sorter i Revolver samt hade en roll i både Syriana och Rock 'N Rolla. Guy Richie tycks gilla honom.

Jag såg nya Sherlock Holmes på flyget hem från Kina. Även om jag inte är helt överens med Guy Richie att Sherlock Holmes ska vara en fighter som plockad ur Snatch eller Fight Club var det en rätt underhållande film, trots allt. Mark Strong spelar här den store skurken, lord Blackwood, som genom "magi" återuppstår från de döda och hotar att ta över styret i hela Storbritannien.

Strong har en närvaro på duken som jag gillar. Han är helt enkelt som klippt och skuren för att spela bad guy. Det är därför inte så förvånande att Strong kommer att spela skurken Sinestro i den kommande superhjältefilmen Green Lantern.

Lord Blackwood räds minsann inga hängsnaror.