tisdag 16 november 2010

Kinect når en miljon på tio dagar

Microsofts rörelsesensor till Xbox 360, Kinect, har sålt i en miljon exemplar på tio dagar sedan releasen i USA den 4 november (den lanserades i Europa den 10 november). Microsoft står fast vid det mycket ambitiösa målet att sälja fem miljoner enheter innan årets slut.

En bra start, således. Mycket bra, till och med. Hur många enheter av den där miljonen som har sålts i Europa berättar inte mjukvarujätten. Däremot rapporteras en fördubblad försäljning av Xbox 360 i Storbritannien, sannolikt som en direkt följd av Kinect (som ju både säljs separat och i bundle med konsolen).

Det går dock att gissa att de allra flesta är sålda på hemmaplan, det vill säga i USA. Senare i november lanserar Microsoft Kinect i Japan, övriga Asien samt Australien, marknader som endast kan påverka försäljningen på marginalen.

Kanske är det lite fel att jämföra rakt av eftersom det rör sig om lite olika produkter och förutsättningar, men Sonys Move till PlayStation 3 sålde som jämförelse en miljon i USA under den första månaden och en och en halv miljon i Europa under samma tid. Nu väntar vi bara på att få se hur de bägge produkterna har påverkat försäljningen av respektive konsol.