tisdag 30 november 2010

Microsoft halvvägs till delmål


Microsoft har det ambitiösa målet att sälja fem miljoner Kinect-enheter innan vi skålar in det nya året (höjt från det inledande målet på tre miljoner). De är på god väg. På 25 dagar har Kinect sålts till 2,5 miljoner lyckliga (?) kunder.

Lanseringen i Japan har som väntat inte blivit någon jättesuccé, men givet den begränsade kundbas Microsoft har i öst är 26 000 sålda Kinect den första dagen helt OK. Uppskattningar visar att den sålde ungefär hälften så bra som PlayStation Move gjorde vid release, vilket får anses vara godkänt. Hur försäljningen fortsätter när lanseringsyran har lagt sig återstår att se. Någon jätteskjuts fick inte Xbox 360 till följd av Kinect.

Ännu saknas uppgifter för hur pass bra Xbox 360 har sålt under den stora handelsveckan i USA. Inte heller vet vi hur Kinect gick då. Är siffrorna bra lär vi snart vi höra dem.

Det intressanta är emellertid inte främst hur pass bra PlayStation Move eller Kinect säljer utan hur många konsoler de bidrar till att sälja. För Microsoft är Kinect att närmast betrakta som en ny konsollansering medan Move enligt Sony endast är "ännu en kontroll". Givetvis vill de intressera dem som annars skulle ha köpt Wii - eller som har tröttnat på Wii och vill ta "nästa steg". Följande fråga skulle kunna ställas:

"Hur stor betydelse hade Move respektive Kinect när du köpte din PS3/Xbox 360?

Svar: 1) Avgörande 2) Stor 3) Liten 4) Ingen alls"

Sådana pejlingar måste rimligen både Sony och Microsoft göra för att se hur pass bra deras produkter kommer att stå sig och vilken påverkan på konsolförsäljningen de kommer att ha på sikt. Time will tell...