söndag 6 mars 2011

Iwata: Ingen uppföljare till Wii än

Så länge Wii fortsätter att sälja så bra som den fortfarande gör är någon uppföljare inte aktuell. Det säger Nintendos Satoru Iwata i en intervju.

Iwata påpekar att Wii bara har funnits på marknaden i fyra år och att maskinen fortfarande säljer sju miljoner exemplar årligen bara i USA. Det finns därför få skäl att stressa fram en uppföljare. Detta är förstås vettigt och logiskt på alla sätt. Till skillnad från Microsoft och Sony har Nintendo dessutom gjort en vinst på varje såld Wii-enhet redan från start och kan egentligen mest njuta av resan just nu.

De enorma framgångarna gör att det är lätt att glömma att Wii faktiskt inte har funnits på marknaden under en vanlig konsolgenerations livslängd ännu, en tid som normalt varar runt fem år. Både Microsoft och Sony har sagt att deras format kommer att leva i tio år och så länge Wii fortsätter att sälja bäst globalt sett finns det ingen som helst anledning för Nintendo att slänga miljarder på en ny konsol. De behöver visserligen vara alerta och vakna på vad konkurrenterna företar sig, men hittills har varken Kinect eller Move lyckats vända lyckan till konkurrensens fördel. Nintendo sitter tryggt i förarsätet.