torsdag 3 mars 2011

Yu Suzuki tror försiktigt på Shenmue III

Vid årets Game Developers Conference fanns Shenmues skapare Yu Suzuki på plats. Han fick förstås frågan om det blir något Shenmue III. Suzuki har fått den ett otal gånger de senaste nio och svaret har alltid varit detsamma: Han vill göra den tredje och avslutande delen i sagan, men kruxet är finansieringen.

Nu säger Suzuki att Shenmue III "förmodligen" blir verklighet. Han tillägger dock, åter igen, att allt handlar om finansieringen. Shenmue kostade enligt Sega 70 miljoner dollar att utveckla (Suzuki själv hävdar att summan var något lägre, 47 miljoner). Ett Shenmue III skulle inte nödvändigtvis behöva bli lika dyrt eftersom Shenmue byggdes från grunden och en del arbete säkert kan användas. Men dyrt kommer det definitivt att bli, särskilt om spelet ska leva upp till dagens högt satta standard för äventyrsspel. Mycket har hänt sedan Shenmue II släpptes 2001. Ett Sega som fortfarande kämpar med att gå plus har knappast något större intresse av att ta en sådan enorm finansiell risk - trots all den goodwill det skulle skapa.

Suzuki verkar inte vara särskilt duktig på att sälja in själva idén heller. Han säger att "bara 200 personer kommer att köpa det". Med den inställningen kommer Shenmue III aldrig att bli verklighet. Jag tror inte på någon stor kommersiell succé, men spelet skulle med rätt marknadsföring och en bra länk till de tidigare spelen som även kan attrahera nya spelare förmodligen kunna sälja i flera hundra tusen exemplar.

Det finns tyvärr mycket lite som talar för att vi någonsin kommer att få avsluta sagan om Ryos jakt på sin fars mördare och makten över speglarna. Men det faktum att Duke Nukem Forever, som utannonserades 1997, släpps i år väcker förstås hopp hos alla inbitna fans att vi även kommer att få se Shenmue III en vacker dag.

Vi har väntat länge nu...