lördag 26 mars 2011

Ny miniserie om Titanic

I april nästa år är det 100 år sedan Titanic gick på ett isberg och sjönk. Det kommer förstås att uppmärksammas på många sätt världen runt. Sedan i fjol har det pratats om en ny miniserie om Titanics sista timmar.

Det var nog många som suckade när det runt 1995 stod klart att det skulle komma ännu en film om Titanic. När det framgick att det var James Cameron som skulle skriva manus och regissera ökade dock intresset direkt. Resten är historia. Sedan Camerons Titanic hade premiär 1997 har vi dock inte sett några dramatiseringar av den omtalade fartygskatastrofen. Filmen satte en ny standard - dels blev det den mest framgångsrika filmen dittills, dels sattes en helt ny standard i att återskapa fartyget både interiört och exteriört. Det var pampigt och vackert som aldrig förr när fartyget sjönk på vita duken. Men det var förstås ingen dokumentär utan en vanlig Hollywoodtolkning av en historisk händelse.

Denna gång blir det en miniserie i fyra delar. Den ska sändas lagom till 100-årsminnet 2012 och Julian Fellowes (senast känd som skapare av Downton Abbey som går i SVT) ska skriva manus och inspelningsplats är en stor vattentank i Ungern (låter sexigt). Det ryktas bland annat att Helen Mirren ska vara med. Mycket mer är inte känt ännu. Men med rätt manus, rätt budget och bra skådespelare kan det förstås bli bra. SVT väntas sända serien kort efter USA nästa vår.