fredag 15 mars 2013

Detta är Samsung Galaxy S4

Samsung har slutligen visat upp sitt nya flaggskepp, smarttelefonen som ska ta över efter storsäljaren Galaxy S3. Det är en telefon fullkomligt fullproppad med smarta funktioner. Blir det rent av för mycket av det goda?

Precis som uppgifterna innan visningen indikerade har Galaxy S4 en femtums full HD super AMOLED-skärm (eller 4,99 tum om man ska vara noggrann) och 2GB RAM. Trots att skärmen alltså är något större än S3:ans 4,8 tum är telefonen som helhet något lättare. Batteriet är precis som tidigare löstagbart och S4 stöder minneskort på upp till 64 GB.

Precis som i sina toppmodeller på HDTV-sidan satsar Samsung på smarta funktioner. Galaxy S4 ska kunna läsa av användarens ansikte, vilket bland annat innebär att man kan pausa en film genom att titta bort. Man ska också kunna scrolla med hjälp av ögonrörelser, så kallad smart scroll.

Samsung har även en egen översättningstjänst, S Translator. Den kan översätta det du säger till nio språk. Hur bra denna tjänst är, återstår att se. Givet hur pass begränsad Google Translate är, ska vi nog inte hoppas på några mirakel. En annan välkommen funktion är Smart Switch, som ska göra det lätt som en plätt att flytta kontakter från din telefon när du byter till Galaxy S4.

Sådana här funktioner är roliga, men jag kommer åter att tänka på Samsungs smart-TV. De smartaste funktionerna - röstigenkänning och möjlighet att både byta kanal och höja eller sänka volymen genom att använda händerna - fungerar båda halvdant. Risken är uppenbar att de smarta funktionerna i S4 kan lida av samma barnsjukdomar. Det lär locka köpare, men hur pass mycket funktionerna kommer att användas beror helt och hållet på hur väl de fungerar och hur relevanta de upplevs över tid.

Telefonen har även ir-port, vilket bland annat förvandlar den till en fjärrkontroll till TV:n men även möjliggör andra användningsområden.

Designmässigt verkar Samsung tycka att de har hittat hem. S4 är förbluffande lik S3 vid en första anblick, men Samsung har sneglat på S2 och gett den rakare linjer. Till skillnad från vad som verkar vara den gängse uppfattningen, gillar jag överlag Samsungs design. Både på TV- och telefonsidan. Galaxy S3 är tunn och smäcker, till skillnad från den mer kantiga och blockiga Iphone 5. Hur S4 känns går inte att säga förrän man hållit den i handen.

Prestandamässigt placerar sig S4 jämte HTC One. Vilket betyder att det är en riktig best. Något Android 5.0 blev det förstås inte. S4 kommer att skeppas med Android Jelly Bean 4.2.2.

För en närmare jämförelse av specifikationerna i S3 och S4, se Cnet. Samsung Galaxy S4 släpps i slutet av april, det vill säga mindre än ett år efter S3. Priset lär landa på runt 6 200 kronor.

Lika som bär? Galaxy S4 till vänster, S3 till höger.