fredag 15 mars 2013

USA: Ännu en svag månad för Wii U

Så damp NPD:s siffror över spel- och konsolförsäljningen i USA ned.

Tyvärr får vi inte alls lika heltäckande information som vi en gång fick eftersom det numera är helt upp till utgivarna att rapportera försäljningssiffror. Det betyder att vi sällan får siffror för format som säljer dåligt. I USa har det de senaste åren oftast inneburit att vi endast fått siffror av Microsoft.

Några charmanta listor går därför inte att sammanställa. Vi vet endast två saker: Att Xbox 360 under februari sålde 302 000 enheter i USA, en minskning med 29 procent jämfört med året före men fortfarande överlägset bäst. Och att Nintendos alla konsoler (DS, 3DS, Wii och Wii U) tillsammans sålde 455 000 ex. Räkna med att ungefär hälften utgörs av 3DS.

Hur gick det då för Wii U? Inte bra, kan vi konstatera. Enligt NPD ökade konsolen med 40 procent jämfört med januari - räknat per vecka. Eftersom Nintendos nya konsol endast mäktade med att sälja 57 000 ex under en femveckors mätperiod hamnar siffran för februari på magra 64 000 (kolla räkningen här). Januari är av tradition en svag månad för alla format. Ökningen var väntad, men vi ska minnas att den sker trots att det inte släpptes några nya spel till formatet och att den skedde från en väldigt låg nivå.

Nintendo skeppade 3,6 miljoner konsoler fram till nyår. Men de har av allt att döma inte sålt slut, vilket betyder att Nintendo inte får in beställningar på fler Wii U från återförsäljarna. De bygger förmodligen lager just nu. I Japan säljer Wii U 10 000 ex/vecka. Om vi räknar in de amerikanska siffrorna för februari och sedan generöst hävdar att Wii U säljer 100 000 ex/månad  i Europa hamnar den globala försäljningen av Wii U varje månad på runt 200 000. Om det håller i sig kommer Nintendo inte ens att nå det reducerade målet på 4 miljoner sålda konsoler den 31 mars (sänkt från 5,5 miljoner).

En jämförelse mellan hur flera konsoler sålde under samma tidsperiod finns nedan.