lördag 30 mars 2013

Ingen Unreal Engine 4 till Wii U


Kort efter nyheten om att EA:s Frostbite 3-motor inte kommer till Wii U släpper Epic Games bomben att inte heller Unreal Engine 4 kommer att släppas till Nintendos nya konsol.

Mark Rein, medgrundare till Epic, svarade skrattande "nej" på frågan. Unreal 3 finns redan till Wii U och stöder många fantastiska spel, förklarade Rein.

Just nu betyder det kanske inte så mycket. Men så snart Sonys och Microsofts nya konsoler kommit ut kommer Unreal 4 bli allt viktigare. Motorn blir en viktig del av framtida spelutveckling, och Nintendos konsol kommer att hamna på efterkälken.

Medan Frostbite 3 kommer köra såväl Battlefield 4 som kommande Dragon Age och Mass Effect, kommer Unreal 4 att vara köra många andra av framtidens storspel. Extra retsamt för alla Wii U-ägare är att Unreal 4 kommer att stödja mobila enheter, som alltså är avsevärt mindre kraftfulla än Nintendos maskin.

Det lutar alltmer åt att Wii U kommer att bli en konsol för alla som vill spela Nintendos egna spel och inte så mycket mer. Detta har i och för sig alltid varit ett argument för att köpa Nintendos konsoler, men även en konsol som Gamecube hade tredjepartstitlar som gjorde den köpvärd (själv köpte jag den enbart för Resident Evil Remake och Resident Evil 4, men upptäckte sedan en del andra bra titlar också).

Sommarens E3-mässa framstår alltmer som Nintendos stora chans att tysta alla tvivlare.