torsdag 24 april 2014

Apple ökade sin Iphoneförsäljning

Iphone fortsätter att sälja bra. Apple sålde 43,7 miljoner exemplar av sin smarttelefon under årets första kvartal. Det är en ökning från 37,4 miljoner under samma period 2013.

Detta är väldigt imponerande med tanke på hur konkurrensen ser ut just nu. Samsung går starkt, Sony är på frammarsch med sin Xperia-serie och växande kinesiska märken som Huawei får alltmer utrymme. Att lyckas öka sin försäljning under dessa förutsättningar är starkt.

Försäljningen av Macdatorer ökade marginellt från 4 till 4,1 miljoner. Däremot minskade försäljningen av Ipad och Ipod. Det förstnämnda sannolikt på grund att det nu finns konkurrerande Androidpaddor som är minst lika bra.

När det gäller Ipod är minskningen inte så förvånande i dessa tider av strömmad musik. Det såldes bara 2,8 miljoner Ipods under årets första tre månader, en halvering jämfört med i fjol och en tydlig indikation på att mp3-spelarnas tid snart är förbi.

Kampen om spelutvecklarna hårdnar nu också. Både Apple och Google erbjuder extra förmåner om de utvecklar exklusvt för Ios eller Android. Det sägs exempelvis att Plants vs. Zombies 2 fick en fördelaktig placering på App Store som tack för att titeln var Ios-exklusiv under två månader.