torsdag 24 april 2014

Så här dåligt går det för Wii U

Att det går dåligt för Wii U är de flesta medvetna om. Det är svårt att undgå. Men exakt hur dåligt det går, och vilket monumentalt misslyckande Nintendos konsol är, är inte lika känt. Så låt oss ta en liten titt på detta.

Titt som tätt ser jag kommentarer av slaget "jag hoppas att det vänder snart". Det är visserligen roligt att hoppas på saker, men i fallet Wii U är det knappast realistiskt för fem öre.

Vi jämför ofta Wii U med Gamecube. Det faller sig naturligt eftersom Gamecube är den stationära Nintendokonsol som vi kommit att betrakta som Det Stora Misslyckandet. Kommersiellt, alltså. Många, undertecknad inkluderad, kan vittna om att Gamecube var en trevlig spelkonsol. Men nu pratar vi om försäljning och ingenting annat.

Det är väldigt talande när vi ser att Wii U ligger långt efter Gamecube. Tar vi den andra marsmånaden på den största marknaden, den amerikanska, som utgångspunkt får vi följande resultat:

Wii (mars 2008) - 721 000
Gamecube (mars 2003) - 165 000
Wii U (mars 2014) - 70 000

Under sin andra marsmånad nådde alltså Wii U upp till knappt hälften av vad Gamecube sålt under samma tid, och en knapp tiondel av vad Wii presterade. En tiondel.

Siffrorna talar för sig själva. Det är nästan obegripligt hur Nintendo har kunnat tappat så mycket från Wii till Wii U. Det är sådana enorma skillnader mellan de två konsolerna att det nästan är svårt att förstå att det rör sig om samma företag.

Ovanstående är siffror från en enskild månad samma tid in i konsolens liv. Men det är en ganska typisk månad. Mönstret är tydligt. Tar vi en vidare titt på hur dessa tre konsoler hade sålt i hela världen fram till denna andra marsmånad blir siffrorna för Wii U inte mer smickrande:

Wii - Ca 25 miljoner sålda enheter globalt (mars 2008)
Gamecube - Ca 9,5 miljoner sålda enheter globalt (mars 2003)
Wii U - Ca 6 miljoner sålda enheter globalt (mars 2014)

För att vara en uppföljare till Wii är Wii U alltså ett riktigt magplask. Hur kunde Nintendo satsa så fullständigt galet? Det finns inget riktigt bra svar, annat än möjligen arrogans.

Går det då inte att vända detta? Vissa pekar på Nintendo 3DS, andra på PlayStation 3. Men bägge dessa konsoler började inte sälja bara för att priset sänktes. Båda hade ett stabilt tredjepartsstöd som Wii U helt saknar. Detta är den enskilt viktigaste orsaken till att jag inte ser något som helst hopp för Wii U att återhämta sig.

Vissa struntar i försäljningssiffror och säger att de bara bryr sig om spelen. Men de båda hänger tätt ihop. Just därför att Wii U säljer så dåligt är tredjepartsutvecklarna inte intresserade att utveckla för formatet. Färre spel släpps och den onda cirkeln är verklighet.

Om Nintendo har lärt sig något av detta debacle, är det att nästa konsol måste lanseras med antingen ett Zelda eller ett Super Mario. Det ställer frågor om nästa Zelda ens kommer att släppas till Wii U.

Mario Kart 8-bundlen kommer att hjälpa lite.
Men bara tillfälligt. Wii U är körd på marknaden.