onsdag 9 april 2014

PS4 dyker i Japan


Att stationära konsoler har haft det kämpigt i Japan en längre tid är ingen nyhet. Wii U är bara ytterligare ett bevis för att det verkar närmast hopplöst att nå några anständiga försäljningsnivåer.

PlayStation 4 skulle ändra på detta. Efter försäljningsrekord i väst väntade alla på att japanerna skulle kasta sig över Sonys efterlängtade konsol. Lanseringen var bra. Men redan veckan efter mattades intresset, och när försäljningssiffrorna för vecka 14 summeras kliar sig nog en och annan förbryllat i pannan.

En titel på topp 20. Ynka 15 036 sålda enheter. Visserligen mer än dubbelt så många som för Wii U, men ändå. Wii U är en förlorad konsol. PS4 väntas dominera den nya generationen i både väst och öst.

Japanska skattehöjningar har utpekats som en trolig förklaring till att alla format säljer dåligt just nu. Men i fallet PS4 beror det troligen betydligt mer på frånvaron av spel som japanerna gillar. Detta kommer det bli ändring på. PS4 kommer att sälja vad det lider. Men kanske inte så bra som Sony hoppats på. 

Åter igen har frågan om stationära konsolers framtid i Japan väckts till liv.