tisdag 1 april 2014

Phil Spencer blir Xbox-chef


Det blir Phil Spencer som tar över rodret efter Don Mattrick.

Det är förmodligen ett klokt val. Microsoft behöver en person med stor förståelse för gamers just nu. Phil Spencer var visserligen inbladad i fjolårets debacle när Xbox One visades upp, Microsoft hånades och häcklades för deras konsumentfientliga policies och tvingades retirera. Men Spencer erkände nyligen att han lärt sig en hel del av det som hände då.

Jag är inte helförtjust i Phil Spencer. Han är lite för mycket sliskig bilförsäljare för min smak. Men man ska inte döma en person bara utifrån dennes framträdanden i media. Spencer har ett uttalat fokus på spel och är nog den bäste Microsoft har på den här nivån (även om jag är lite svag för Albert Penello, men deras roller är olika). Detta är troligen ett bra val för Microsoft och Xbox.

Han kommer att få fullt upp, den saken är klar. Microsoft lyckades visserligen reparera skadorna oväntat snabbt, men det finns fortfarande en skepsis bland core-spelare. Och bland casualpubliken har PlayStation 4 varit förstahandsvalet så långt.

Vad behöver Microsoft göra för att bli lika attraktiva för mig och andra Xbox-spelare som de var under eran med Xbox 360? En hel del.

De behöver:
- Garantera att DRM-eländet inte återkommer. Det kan de bara göra genom att vinna vår trovärdighet med bra tjänster och ödmjukhet.
- Stärka konsolens fokus på spel. Här har Spencer redan gjort ett tydligt uttalande som kan tolkas som ett avståndstagande från det TV-fokus som stal showen när konsolen visades upp förra våren.
- Utveckla nya varumärken. Halo och Forza i all ära, men det behövs även nytt blod. Detta har Spencer redan påtalat vikten av.
- Säkra exklusiva tredjepartsspel. Om Xbox One ska sticka ut räcker det inte bara med multiformatstitlar och tidsexklusiviteter. Capcoms Dead Rising 3 vid lanseringen var en bra början.
- Sänka priset. Xbox One kostar för mycket givet vad man får och givet vad Sony erbjuder. Microsoft behöver sänka till 399 dollar, vilket jag också tror att de kommer att göra innan jul.
- Göra Xbox One helt oberoende av Kinect. Jag tror inte att det är en bra idé att plocka bort kameran ur paketet, men den borde bli mer fristående. Kravet att ha kameran inkopplad togs bort innan lanseringen, men fortfarande är gränssnittet uppbyggt runt röststyrning och gester. Det måste fungera lika bra med handkontrollen så att spelaren har ett val att inte plugga in Kinect alls.

Utöver detta skulle jag gärna se att de släppte en mindre konsol under nästa år. Xbox One är ohyggligt klumpig och ful. Den behöver designas om.

Se Adam Sesslers intervju med Phil Spencer från veckorna före lanseringen och läs Polygons intervju med honom från häromdagen.